NRK Meny
Normal

Blakk og visumløs feirer Kari Ann Volden tvillingenes ettårsdag

I dag fyller surrogat-tvillingene Mikael Andre og Adrian ett år. Stortingsrepresentant mener norske myndigheter må finne en løsning for Kari Ann Volden og barna slik de nå er i ferd med å gjøre i Maria Amelie-saken.

Kari Ann Volden

FASTLÅST SITUASJON: I dag er det ett år siden Adrian og Mikael Andre ble født.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hun har selvsagt det tungt. Hun oppholder seg i India uten visum, og mammapermisjonen hennes er i ferd med å gå ut. Men guttenes ettårsdag skal feires med kake, forteller venninnen Mette Brasetvik Steinsvold, som har snakket med Kari Ann Volden på telefon i dag.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) krever at norske myndigheter må finne en løsning for Kari Anni Volden og tvillingene slik de nå er i ferd med å gjøre i Maria Amelie-saken.

– Det er situasjonen for de to ettåringene som er statsløse i India er verre enn noen gang tidligere. Disse guttene har verken indisk eller norsk pass og moren er blakk og sitter i en fortvilt situasjon i india. Nå må noen være villig til å stille opp for disse barna, mener Ivar Kristiansen.

Voldens advokat Hilde Guldbakke jobber med å få forlenget visumet mens hun venter på å få reise hjem til Norge.

– Galt å straffe guttene

Norske myndigheter står fast på at de ikke kan behandle adopsjonssøknaden til Kari Ann Volden. Årsaken er at Volden ikke har genetisk tilknytning til tvillingene. Hun har kjøpt både egg ogg sæd, og tvillingene ble født av ei indisk surrogatmor 24. januar i fjor.

Like etter at tvillingene ble født opplyste Volden at det var hennes egne egg som ble brukt, noe hun i ettertid har beklaget på det sterkeste.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) mener tvillingguttene ikke kan straffes fordi moren snakket usant.

– Moren kan man gjerne gi den reprimanden som hun eventuelt måtte fortjene. Men dette er to barn som ikke har noe med dette å gjøre, men som Volden har påtatt seg foreldreansvaret for. Det er ingen andre som stiller opp for disse barna, sier han.

Mikael og Adrian Volden

FEIRER ETTÅRSDAG: Det blir kake og feiring når Mikael og Adrian Volden fyller ett år i dag.

Foto: Privat

Den siste tida har Volden-saken havnet i skyggen av Maria Amelie-saken. Stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen (SV) sier til NRK.no i dag at han ikke har noe å tilføye i Volden-saken, mens Ivar Kristiansen synes nettopp politikere som han burde ha slått ring rundt Kari Ann Volden.

– Jeg synes SV-ere og andre som er opptatt av denne saken må si fra at vi ikke lenger finner oss i at disse barna skal forbli statsløse i India, mener han.

Biskop-støtte

Også biskop Tor B. Jørgensen mener at Volden-saken og Maria Amelie-saken kan sammenlignes, fordi begge saker krever at myndighetene bruker skjønn.

– Det er to veldig forskjellige saker, men grunnleggende sett så dreier det seg jo nettopp om et skjønn. Og det er jo desverre slik at dette skjønnet kunne tidvis ha falt ned annerledes. Derfor er likheten nettopp dette at det er vurderinger som gjøre og at de kan falle ut den ene eller andre veien.