NRK Meny
Normal

Uten visum i India

Biskop Tor B. Jørgensen mener Volden-saken og Maria Amelie-saken kan sammenlignes.

Kari Ann Volden med tvillingene

Kari Ann Volden med tvillingene

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ifølge advokaten hennes oppholder Kari Ann Volden fra Røst seg for tiden uten visum i India med de to surrogatfødte tvillingene. Biskop Tor B. Jørgensen sier at Volden-saken og Maria Amelie-saken kan sammenlignes, fordi begge saker krever at myndighetene bruker skjønn.

– Det er to veldig forskjellige saker, men grunnleggende sett så dreier det seg jo nettopp om et skjønn. Og det er jo desverre slik at dette skjønnet kunne tidvis ha falt ned annerledes. Derfor er likheten nettopp dette at det er vurderinger som gjøre og at de kan falle ut den ene eller andre vegen.

Biskop Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen

Foto: Susanne Lysvold / NRK

To saker som har likheter

Det er to forskjellige saker, men de har likhetstrekk. I den ene kjemper flyktningen Marie Amelie, med russiske foreldre, om å få bli i Norge. I den andre kjemper Kari Ann Volden fra Røst om å få med seg sine to surrogatfødte barn hjem fra India.

Uten visum

Biskopen har engasjert seg i saken til Volden, som i snart 1 år har oppholdt seg i India, fordi norske myndigheter nekter å gi barna pass og personnummer. Og Volden har heller ikke fått fornyet visumet sitt, forteller hennes advokat Hilde Guldbakke.

– Så vidt jeg vet så har hun fremdeles ikke fått forlenget sitt visum.

Advokat Hilde Guldbakke

Advokat Hilde Guldbakke

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Enige om likheter

Og advokaten er enig med biskopen om at saken om den papirløse Marie Amelie og Volden-saken har likhetstrekk.

– Ja, det er likhetstrekk, for det er helt opp til myndighetene på hvilken måte de vil fortolke loven. Hvis de vil vektlegge humanitære eller rimelighetshensyn, så er det full adgang til det.

Vil kanskje stevne staten

Nå jobber Guldbakke med å finne ut om de kan stevne norske myndigheter. Det er et kostnadsspørsmål, men Guldbakke kan ikke si noe eksakt beløp de trenger.

– Det er den eneste utgangen vi har til å få myndighetene til å snu, vi jobber med å få midler til å tørre å ta ut stevning mot staten.

Men biskopen håper myndighetene finner ei løsning for Kari Ann Volden og barna.

– Jeg håper jo at det fortsatt skal være mulig at de kan komme tilbake til Norge.