Måtte stå igjen på kaia fordi hun ikke hadde bil

Har man ikke bil, får man ikke forhåndsbestilt billett til fergene til Lofoten. – Kan ikke være sånn at de som velger å reise uten bil er de som møter usikkerheten.

Nina Johanne Oppheim

Nina Johanne Opheim sier hun har forståelse for at pandemien legger noen hinder i veien for reising, men mener det burde være lettere å komme seg rundt uten bil.

Foto: Dina Storvik / NRK

Nina Johanne Opheim hadde planlagt ferieturen fra Oslo til Lofoten i detalj, men da hun kom seg ned til fergeleiet i Bodø for å ta ferga over til Moskenes, ble hun stående igjen på kaia.

Ferga var full, og Opheim hadde ikke forhåndsbestilt billett. Dermed fikk hun altså heller ikke være med.

Hun hadde forsøkt å være føre var, men det gikk ikke. Årsaken var at hun reiste uten bil.

– Vi som reiser i løsvekt får ikke lov til å reservere plass på ferga, sier Opheim.

Heldigvis fikk hun tak i ledige flybilletter, og fikk kommet seg over til Lofoten. Hun etterlyser likevel bedre informasjon for reisende. Mellom 10–15 andre kom seg heller ikke med samme ferge.

– Det blir noen tusen kroner ekstra på et par personer. Det kan vi leve med, men det er trolig ikke alle som synes det er like greit.

Ferge legger fra kaia på Røst helt ytterst i Lofoten.

Lofoten har mange perler som frister turistene. Men skal man med ferge, som hit til Røst, uten bil – da må man være tidlig ute på kaia.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Mindre kapasitet

Det er Torghatten Nord som drifter fergene over Vestfjorden. Administrerende direktør Torkild Torkildsen sier at ordningen med forhåndsbestilling har vært som i dag over lang tid.

– Det er bare sånn det har vært, og vi har ingen planer om å forandre på det, sier han.

Torkildsen understreker at koronakrisen har gjort årets sesong litt ekstra spesiell.

– Vi kjører med 40 prosent mindre kapasitet enn normalt på grunn av smittevernhensyn. Det gjør jo også at det kan bli lengre køer enn normalt. Men vi kjører med tre ferger i skytteltrafikk over Vestfjorden, og fra neste uke setter vi en ferge til, sier han.

Torkildsen har ikke noe inntrykk av at det er spesielt mange som ikke har fått plass så langt i sommer, men han råder de reisende om å være tidlig ute, dersom de vil være helt sikre på å komme med ferga.

Han understreker også at Vestfjorden-fergene er blant få ferger i Norge hvor det i det hele tatt er mulig å forhåndsbestille billett.

På fergene fylkeskommunen driver i Nordland er det ikke mulig å forhåndsbestille billett i det hele tatt, uansett om du har bil eller ikke. Men det er noe fylkeskommunen håper å få på plass på sikt, både for folk med bil og folk uten bil, får NRK opplyst.

Mener miljøet er nedprioritert

Leder i Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, mener det i år er ekstra viktig å legge til rette for miljøvennlige reiser i Norge.

– I et år der det kommer til å være flere nordmenn som ferierer i eget land, kan det ikke være sånn at de som velger å reise uten bil er de som møter usikkerheten.

Woie mener de som reiser med bil allerede har størst valgfrihet, og at alle andre er avhengige av kollektivtilbudene for å få en viss trygghet og forutsigbarhet.

– Det skal være mulig å oppleve landet uten å være avhengig av bil. Det er ikke bare på grunn av miljø, men også fordi noen er for unge til å kjøre, eller ikke har bil eller råd til det. Da fratar man mange muligheten til å reise på norgesferie.

Therese Hugstmyr Woie, leder Natur og ungdom

Lederen av Natur og ungdom mener det i det siste har blitt lettere å reise kollektivt på Norgesferie, men at det fremdeles er noen utfordringer, som reserveringer på fergene.

Foto: Natur og ungdom

Havnet på feil side av Lofoten

Etter å ha landet på Leknes i stedet for Moskenes, som ligger vel en time innover Lofoten, ble det leiebil på reisefølget til Opheim.

– Jeg har vært i Lofoten mange ganger, så jeg vet hvordan jeg skal komme meg over og snu meg rundt på hælen, men det er det ikke alle som kommer utenfra som gjør.

Reine, Lofoten, Reinebringen, Nordland. Moskenes, Moskenesøya.

Fjell som Reinebringen bringer hvert år mange turister med fergene over til Lofoten.

Foto: Ansgar Scheffold / Unsplash