Hopp til innhold

Ber sin egen minister stoppe oljeleting: – Det er på vår vakt det har blitt action

Venstre i Nordland og miljøbevegelsen varsler ny oljekamp utenfor nordlandskysten etter at et tysk selskap har fått lov til å prøvebore etter olje rett sør for Lofoten.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Anja Johansen

Anja Johansen, leder i Nordland Venstre, kjemper mot prøveboring etter olje i området som har navnet Nordland V.

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nå har Nordland Venstre sendt et åpent brev til sin egen Klima- og miljøminister, Ola Elvestuen, hvor de gir klart signal om hva de mener om prøveboringen.

Brevet, med tittelen «Nei til prøveboring nær Trænabanken», er underskrevet av 16 Venstre-representanter i Nordland, blant andre lederen, Anja Johansen.

Hun sier at de skal gjøre alt for å omgjøre «syndene» som hun sier stammer fra da den rødgrønne regjeringen først ga tillatelsen i 2010. Den gangen var Venstre tydelig imot.

Denne gangen er Venstre selv i regjering.

Nå er det på vår vakt, med vår miljøminister, at det kan bli action her, og det er selvfølgelig en utfordring for Venstre-folk langs kysten.

Ola Elvestuen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har fått et åpent brev fra sine egne partifeller i Nordland, der de ham om å stoppe prøveboringen på Helgeland.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Kan bli vanskelig

Det er det tyske selskapet Wintershall DEA som nylig fikk tillatelse fra Miljødirektoratet til prøveboring ved nordlandskysten, rett sør for de omstridte områdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vedtaket har ført til voldsomme protester, og Bellona sier de kommer til å klage til Klima- og miljødepartementet.

Det er denne klagen Nordland Venstre ber om at blir tatt til følge.

– Vi håper at vi skal kunne påvirke departementets behandling, slik at denne prøveboringen kan bli stoppet, sier Johansen.

– Er det vanskelig å være Venstre i en regjeringen som åpner for prøveboring i dette området?

– Det er alltid vanskelig i saker hvor man står langt fra hverandre i det realpolitiske. Men vi søker makt fordi vi ser at vi får gjennomslag, men det er vanskelig å få politiske gjennomslag med reverserende kraft.

Trænarevet

Lisensen gjelder boringen av en letebrønn i en blokk i Norskehavet utenfor kysten av Nordland, 83 kilometer sør for Røst og 50 kilometer nord for Træna.

Foto: Mareano

SV varsler kamp i Stortinget

Det er altså til syvende og sist departementet som vil ta avgjørelse i denne saken. Men Nordland Venstre har støtte fra flere andre partier på Stortinget.

SV varsler at de vil fremme forslag på Stortinget dersom ikke klagen fra Bellona tas til følge. Også MDG og Rødt har uttalt at de er mot tillatelsen.

Venstres miljøpolitiske talsmann, Ketil Kjenseth, sier deres politikk nå er å avvente klagebehandlingen. KrF sier at de er skeptiske til å åpne dette området.

Arbeiderpartiet sier til NRK at de i utgangspunktet ikke er med Rødt, MDG og Svs forslag, men at saken enda ikke har vært i Stortinget.

I en kommentar fra Høyre sier de at det ikke gis slike tillatelser til oljeboring uten grundige miljømessige vurderinger.

Fremskrittspartiet er tydelig på hva de mener.

– Jeg regner med at vi her har tatt de nødvendige hensynene, og at vi nå får et prosjekt som ikke vil utgjøre noen risiko for miljøet, sier energipolitisk talsmann Terje Halleland.

Han mener det er viktig at næringen får forutsigbarhet, og han håper klagen ikke fører frem.

Utsikt fra Træna

Området hvor prøveboringen skal skje, ligger like sør for Lofoten og Røst og vest av Træna. Her ser vi utsikten fra Træna og inn mot Helgelandskysten.

Foto: Helle Andresen / Den Norske Turistforening