NRK Meny
Normal

Ba om full frifinnelse for drapstiltalt

Forsvareren til den 45 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept en mann med et økseskaft på Dønna i fjor, krevde i dag full frifinnelse av sin klient. Forsvareren gikk også hardt ut mot politiets etterforskning i sin prosedyre.

Allan Rognan og drapsvåpen

45-åringens forsvarer, Allan Rognan, ba i dag om full frifinnelse for sin klient. Påtalemyndigheten står derimot fast på at 45-åringen drepte den avdøde med et økseskaft.

Foto: NRK

Det var i desember i fjor at 43 år gamle Bjørn Roar Teigstad ble funnet død på den drapstiltaltes trapp.

Politiets første obduksjon viste at dødsårsaken var stump vold mot hodet og politiet valgte å sikte 45-åringen for drap.

Denne uken startet rettsaken i Alstahaug tingrett og fredag var det klart for prosedyrer.

Og mens aktor Hilde Stoltenberg la til grunn at tiltalte var psykotisk da drapet ble begått og bør dømmes til tvungen psykisk helsevern, så ba tiltaltes forsvarer om full frifinnelse.

Mener den drapstiltalte er uskyldig

I sin prosedyre var forsvarer Allan Rognan svært kritisk til politiets etterforskning av drapsaken.

– Er det én ting denne saken har vist, så er det politiets manglende evne til å tenke bredt. Politiet bestemte seg på et tidlig tidspunkt for at min klient var skyldig. I ettertid har det vist seg å være store sprik i etterforskningen, noe også flere vitneforklaringer viser, sier Rognan til NRK.no.

Tiltalte har frem til rettsaken startet vært varetektfengslet med bevisforspillelsesfare som grunnlag. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Dødsfall på Dønna

Det var på trappa til den tiltaltes bolig på Dønna at 43-åringen ble funnet død torsdag 12. desember i fjor. Tiltalte sier han fant avdøde om morgenen da han skulle slippe ut kattene sine.

Foto: Trine M. Albrigtsen

– Ikke en fare for samfunnet

– Min klient mener det er mulighet for at det kan være andre gjerningspersoner som har forvoldt fornærmedes død. Det finnes ingen observasjoner fra den natten som kan fortelle om hva som skjedde.

I retten i dag ba derfor forsvareren om full frifinnelse for sin klient.

– Det er ikke ført bevis for at tiltalte i det hele tatt har utført handlingen. Her er det åpenbart en rimelig tvil som må legges til grunn, mener Rognan.

Han argumenterte også for at mannen ikke er en fare for samfunnet.

– Flere vitneforklaringer viser at mannen ikke er aggresiv eller en fare for samfunnet. Hvis retten skulle finne han skyldig, bør han derfor ikke dømmes til tvungen psykisk helsevern.

– De tekniske bevisene peker mot tiltalte

Aktor Hilde Stoltenberg

Aktor Hilde Stoltenberg mener de tekniske bevisene mot 45-åringen er tydelige.

Foto: NRK

Men aktor sier det er påtalemyndighetens klare oppfatning at det er 45-åringen som står bak drapet og at han slo den avdøde minst en gang med den butte enden av øksa.

– Jeg tror tiltalte når han sier at han mener han umulig har begått drapet. Selv om også flere av vitnene sier han gjennomgående er snill, og mener andre kunne utført drapet, legger jeg til grunn de tekniske bevisene kun peker mot tiltalte, sa Stoltenberg, før hun oppsummerte bevisene i saken.

– De tekniske bevisene, som for det meste dreier seg om blodspor, både på øksa, leiligheten og på avdøde, kommer både fra avdøde og tiltalte. Det er ikke funnet hverken fingeravtrykk, eller blodspor av andre, som skulle vært innom leiligheten før drapet. Prøver viser også blodspor som viser at avdøde er dratt ut av stua, og mot utgangen i leiligheten.

Det er ventet dom i saken 8.september.