Avslørte nebbete gravtyver

Skjærer og kråker stjeler gravlys på kirkegården, flyr opp i lufta og slipper lysene ned på rullebanen for å spise stearinen. – Helt ukjent fenomen, sier ornitologer.

Utrykningsleder Ove Alvær avbildet med to gravlys som er plukket opp av rullebanen på Stokmarknes lu

GRAVLYS PÅ AVVEIE: Utrykningsleder Ove Alvær med to gravlys som er plukket opp av rullebanen på Stokmarknes lufthavn.

Foto: Jens Rønning

Det har lenge vært et problem at gravlys har forsvunnet på mystisk vis om natta fra kirkegården på Skagen. Fortvilte pårørende har stått fram i lokalavisen og bedt gravlystyvene om å sette lysene tilbake. Men det kommer neppe til å skje, skriver Bladet Vesterålen.

For nå er tyvene identifisert. Flyplassmannskapene på Skagen lufthavn, som er nærmeste nabo til kirkegården har i lengre tid funnet knuste gravlys på rullebanen og på flyplassområdet.

– Dette har blitt et stort problem. Vi har i alle år hatt problem med måse som slipper kråkeboller og sneglehus på rullebanen. Men at kråker og skjærer gjør det samme er nytt. Og enda mer spesielt er det at det er gravlys de slipper ned og knuser på rullebanen, sier utrykningsleder Ove Alvær ved Stokmarknes lufthavn, Skagen til NRK.no.

Går ut over sikkerheten

For å ivareta sikkerheten på flyplassen rykker flyplasspersonellet ut og plukker opp gjenstander fra rullebanen før hver takeoff og landing.

– Verst er det i helgene når det er lite trafikk. Da er det så mye at vi må ut med feiebil for å få opp alt.

Og det er ingen tvil om at det er talgen nede i lysene kråkene og skjærene er ute etter.

– Vi ser spor etter nebbene nede i lysene.

Stjeler også elektriske gravlys

Heller ikke mer moderne, elektriske gravlys slipper unna de bevingede gravrøverne.

– Vi har også funnet elektriske gravlys som ligger og blinker på rullebanen, sier en oppgitt Alvær.

På lavkarbodiett

Her ser vi at at fuglene har spist av stearinen. Flyplassansatte har også funnet elektriske gravlys.

NEBBETE SPOR: Her ser vi beviset på at kråkene og skjærene har hakket i stearinen nede i gravlyktene. Flyplassansatte har også funnet elektriske gravlys.

Foto: Jens Rønning

Flere ornitologer NRK.no er har snakket med har aldri hørt om at kråke og skjærer stjeler gravlys og forsyner seg av stearinen.

– Nei, dette var helt nytt for meg. Det må være et lokalt fenomen som henger sammen med at kirkegården ligger rett ved flyplassen. De har nok vært på utkikk etter noe hardt å slippe ned glassene på. Både kråker og skjærer er på jakt etter fett om høsten for å fete seg opp til vinteren, sier leder Tor Edgard Kristiansen i Bodø Ornitologiske forening til NRK.no.

Men i motsetning til menneskenes lavkarbohysteri er ikke fuglenes fettjag et motefenomen.

– Nei, det fettlaget fuglene nå bygger opp hjelper fuglene å overleve kulda om vinteren.

Kristiansen er usikker på om stearin er bra for fuglemagene.

– Stearin er et oljeprodukt, men i motsetning til gammeldagse, rene talglys, er stearin i dag tilsatt andre stoffer. Men det kan jo se ut som at de tåler det, sier ornitologen.

Snøspurv

Det er ikke første gang fugler skaper hodebry for flyplasspersonellet på Stokmarknes. For noen år siden måtte Stokmarknes lufthavn stenge fordi horder av snøspurv hadde slått leir ved flyplassen på sin vei nordover mot Svalbard.