Her skal deltakerne løpe 161 km i ett strekk

– Det er litt vilt, men vi vet at det er et stort og voksende miljø for langløp, sier prosjektleder for Lofoten Ultra Trail. Til sommeren arrangeres det som blir landets første langløp på hele 161 kilometer.

Lofoten Hauklandstranda Vikspollen Vestvågøy

LANGLØP: Her skal Norges lengste Ultraløp arrangeres til neste år. Avtsanden på 161 km tilsvarer omtrent en løpetur fra Hemsedal til Oslo.

Foto: Bård Løken/northernorway.com

Løpet som skal arrangeres for første gang i Lofoten til neste år, er det lengste løpet i sitt slag i Norge.

Lengden på 161 kilometer skal løpes i ett strekk og tilsvarer omtrent avstanden mellom Oslo og Hemsedal eller Bodø og Mosjøen.

Prosjektleder for Lofoten Ultra trail, Maria Terese Karlsen, erkjenner at dette kanskje ikke er noe for den jevne mosjonist.

– Det er litt vilt, men vi vet at det er et stort og voksende miljø for langløp. Det er faktisk overraskende mange mennesker i verden som driver med dette.

Lofoten Ultra trail

Gøran Rasmussen Åland er blant dem som fikk teste løypa tidligere i år. Han sier han tenker positive tanker for å holde ut. - Blant annet tenker jeg på ungene mine.

Foto: Kai Otto Melau/Lofoten Ultra Trail

Hvis du tenker at «uff, det er fryktelig langt igjen» når det er 140 km igjen, da har du tapt.

Ultraløp-entusiast

– Vi er lagd for å løpe langt

Et vanlig maraton er på litt over 42 km. Dette løpet blir altså nesten fire ganger så langt.

– Menneskekroppen er bygd med en fantastisk evne til å holde ut over lang tid. Den største begrensningen ligger stort sett i hodet vårt.

Hun sier at de i første omgang hadde tenkt å arrangere et noe kortere løp, men at langløpemiljøet oppfordret dem til å legge opp en lengre distanse.

– Vi hadde egentlig tenkt å lage et løp på 150 kilometer fordelt på tre etapper, men da vi snakket med ultraløpmiljøet i Norge, fikk vi tilbakemelding på at «det hørtes hyggelig ut det», - men at de heller ville springe 150 kilometer i et strekk. Da fant vi ut at vi like gjerne kunne arrangere et løp på 161 kilometer, som tilsvarer den internasjonale standarden på 100 miles.

– Men det må jo ta utrolig lang tid?

– Ja. Vi har satt en makstid på 37 timer. Men vi har også et løp på ca 80 kilometer, der vi har satt en makstid på 16 timer, sier Karlsen som forteller at publikum skal kunne følge deltakerne gjennom GPS-tracking.

Ultraløpere løper helst konkurranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskade rett før løpet. (1:3)

Se NRK-dokumentaren om Ultraløperne.

– Viktig å ikke tenke negative tanker

Ruta går stort sett i terrenget langs sjøen og starter i Kirkefjord i Lofoten. Derfra går turen gjennom en rekke kommuner i Lofoten, fram til målgangen i Svolvær.

Tidligere i høst ble deler av løypa testet ut av blant andre Gøran Rasmussen Åland.

– Det er en fantastisk natur langs løypa, med bratte fjell som går rett ned i sjøen, kritthvite strender og frodige daler. Det er rett og slett spektakulært, mener Åland.

Han har deltatt på en rekke langløp.

– Hvordan klarer du å løpe så langt?

– Ja, si det. Det handler selvfølgelig om å ha på plass et treningsgrunnlag, men det viktigste ligger i det mentale. Hvis du tenker at «uff, det er fryktelig langt igjen» når det er 140 km igjen, da har du tapt. Det er viktig å holde seg positiv.

– Hvordan har kroppen det etter en slik treningsøkt?

– Den er ganske mørbanka, ler Åland.

MIDNATTSOL SETT FRA STRAUMØYA VED SALTSTRAUMEN.

Løpet arrangeres i juni, noe som gjør at løperne kan få med seg midnattsola i løpet av distansen.

Foto: OLAUS EMIL LAKSELVHAUG
Kart Ultra Trail løype

Her kan du se hvor løypa går.

Foto: The Artic Triple
Norsk dokumentarserie. 
Fjorden er like trolsk som husklyngja inne i fjordbotnen. Ein gong budde 300 menneske i Kirkefjorden i Lofoten. No er Oddvar Berntsen den einaste som er att om vinteren. I Bunesfjorden, som går parallelt med Kirkefjorden, er situasjonen om lag den same. Utanfor, og attanfor den veldige Bunessanden, ligg eit einsleg lite hus ved storhavet. Dit ut må ei eldre dame frå Göteborg kvar einaste sommar, sjøl om staden er både veglaus, vasslaus og straumlaus.

Løpet starter i Kirkefjorden i Lofoten. Stedet er blant annet kjent fra TV-programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".