Hopp til innhold

Andøya flystasjon blir permanent base for mottak av allierte styrker

Andøya flystasjon får en ny framtid. Nå skal det bli en permanent militær mottaksbase for allierte styrker. Det bekrefter Trygve Slagsvold Vedum overfor NRK.

Oversiktsbilde Andenes

Andøya flystasjon får en ny framtid, selv om de maritime overvåkningsflyene skal flyttes til Evenes.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

For regjeringen er det viktig å styrke evnen til å ta imot allierte tropper og styrker. Det blir fortsatt en militærbase på Andøya, fordi vi mener det er viktig for landet vårt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Dette blir en permanent base på Andøya, nettopp fordi den er så bra lokalisert. Det er viktig for Norge at vi er Nato-medlem, og at vi kan ta imot allierte styrker. Da er Andøya som base et veldig godt utgangspunkt.

Vedum er samtidig klar på at de marine overvåkingsflyene fremdeles skal flyttes til Evenes.

Stein-Håkon Eilertsen på Andøya flystasjon

Stein-Håkon Eilertsen mener det fremdeles er mange ubesvarte spørsmål.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg syns at dette forsvarsmessig er klokt.

Det sier Stein-Håkon Eilertsen, hovedtillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) på Andøya og Evenes.

– Men nøyaktig hva som ligger i dette, er jeg usikker på. Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål. Skal det være aktivitet hele tiden eller kun ved behov, spør han.

Vedtatt nedlagt

Det var til store protester at Stortinget vedtok å legge ned flystasjonen på Andøya i 2016.

Andøya, som har vært hjemmebase for Orion-flyene i en årrekke, ble for dyr i drift. Det skulle kraftsamles i nord.

Nærmere bestemt skulle både jagerfly og maritime overvåkingsfly kraftsamles på Evenes.

Samtidig vedtok politikerne kjøp av de nye maritime patruljeflyene P-8 Poseidon.

Men det politiske bråket som fulgte skapte store omveltninger i nord. Noen år senere får Senterpartiet over 56 prosent av stemmene i Andøy. Samtidig blir Høyre nærmest utradert.

Kostbar endring

Onsdag ble det klart at den nye flybasen på Evenes ligger an til å bli langt dyrere enn tidligere forespeilet.

Opprinnelig, da Stortinget gikk inn for planene i 2016, skulle hele basen koste 3,5 milliarder. Siden har tallet økt betraktelig, og nå er kostnadsrammen 5,2 milliarder. Nye anslag viser at sluttsummen på Evenes kan bli opp mot 8 milliarder kroner.

Dette er dyrere enn hva anslagene for å opprettholde aktiviteten på Andøy i sin tid var.

Siden den gang har verden endret seg.

Russlands angrep på Ukraina og den spente situasjonen i Europa fikk flere til å spørre seg om det var riktig å legge alle eggene i en kurv – på Evenes.

Usikker framtid

I flere år har Andøya ventet på å få vite om Forsvaret blir eller forlater kommunen. Forsvaret båndlegger et 12.000 mål stort areal som skulle frigis for å skape ny aktivitet.

En rekke aktører meldte raskt interesse. Deriblant flyselskapet Widerøes datterselskap, Widerøe Technical Services.

Ifølge Bladet Vesterålen la Widerøe planene på is i fjor vår. En av årsakene var at Forsvaret fortsatt ikke hadde bestemt seg for hva de ville med Andøya.

I fjor høst bekreftet Forsvaret at de fortsatt vil beholde et lite område på Andøya, også etter at overvåkingsflyene forsvinner i 2023.

Helt nødvendig

– Jeg ville ha blitt særdeles overrasket hvis ikke denne regjeringen hadde tatt på alvor den sikkerhetspolitiske situasjonen vi har.

Det sier Andøy-ordfører Knut A. Nordmo (Sp). Han mener at regjeringen ikke ville hatt mye troverdighet igjen, hvis det ikke ble besluttet å bruke Andøy som base for alliert mottak.

– Jeg forventer at regjeringen stiller opp og sørger for å bidra med det de har sagt de skal bidra med opp mot Andøy-samfunnet.

Jonni Solsvik foran Orion-fly på Andøya flystasjon

Jonni Solsvik forventer tydelige avklaringer.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Jonni Solsvik var ordfører i Andøy da flystasjonen i sin tid ble vedtatt nedlagt.

I dag leder han kommunens omstillingsorganisasjon ved navn Samskap. Et selskap som en stund har jobbet med å finne ut av hva man skal gjøre når flyene er borte.

Han er avventende positiv:

– Det at Andøya er en sentral base for mottak av allierte styrker, det er ingen nyhet i seg selv. Etter at man gikk inn for å legge ned Bodø og Andøya, så er kapasiteten i Nord-Norge knytta til å ta imot allierte vesentlig redusert.

– En permanent base for allierte styrker betyr jo at det må være en drift og et vedlikehold. Men det vi trenger en tydelig avklaring på, er hva som ligger i dette. Hvilken operativitet er det snakk om? Inntil det er klart, er det vanskelig for meg å gi en skikkelig kommentar på dette, sier Solsvik.