– Hadde jeg vært rev, ville jeg blitt skutt i skogen framfor å levd i et bur, sier småviltjaktansvarlig Jo Inge Breisjøberget i Statskog.
På 1970-tallet ble det skutt opp mot 50 000 rødrev i løpet av et jaktår. Nå er tallet godt under det halve.
Samtidig som pelsdyrnæringen har fått hard medfart i media, så vil Breisjøberget ha flere jegere ut i skogen for å ta livet av den røde luringen.
Les:
Røver reir og spiser skogsfugl
Bestanden av rev i Norge er trolig rekordhøy, noe som antagelig skyldes alt det spiselige avfall som gir reven økt næringsgrunnlag. Samtidig som revebestanden har skutt i været, har bestanden av småvilt som rype, hare og skogsfugl gått kraftig ned.
Torstein Storaas, som er forsker ved Høgskolen i Hedmark, har satt ut kameraer i reirene til rype og skogsfuglene for å finne ut hvem det er som raider reirene til fuglene.
– Det viser seg at halvparten av reirene som blir røvet, blir røvet av rev. Reven er ikke den store stygge ulven, men den store stygge reven, sa Storaas til NRK.no tidligere i år.
Oppdrett har overtatt for jakt
På 60- og 70-tallet var pels svært populært i Norge. Da kunne en jeger få 1.000 kroner skinnet, forteller Breisjøberget i Statskog.
– Da gikk jegerne mann av huse for å jakte rev.
På 80-tallet ble derimot sykdommen skabb et problem for revene, og bestanden gikk kraftig ned.
– Skabbrever kan ikke brukes i skinnproduksjon, de må brennes for å hindre smitte, sier Knut Smedserud i Oslo Skinnauksjoner Sl. De kjøper skinn fra norske oppdrettere og jegere.
– Pelsprisen er avhengig av moter og kvalitet. I dag er det dessverre mye dårlig kvalitet blant de pelsene vi får fra jegere, noe som betyr dårlig pris.
Han forteller at et reveskinn i dag belønnes med 70-80 kroner. Prisen er noe høyere for mår med 300 kroner.
Jo Inge Breisjøberget i Statskog innrømmer at prisen på skinnet fortsatt ikke høres forlokkende ut.
– Uten at jeg skal legge meg ut med pelsdyrnæringen synes jeg at man må satse mer på jakt på rev. Dette er dyr som har levd i det fri hele livet, sier han.
Les:
–– Alle jegere bør skyte en hver
- Det kan felles mange rev uten at bestanden blir truet. Det hadde gitt positive resultater for rypebestanden dersom alle rypejegere hadde skutt en rev hver, sier Breisjøberget.
I Nordland-kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal har Statskog et prosjekt for ekstra nøye overvåking av rypejakta. Så langt i år har ingen jegere i de tre kommunene rapportert å ha skutt rev. I fjor ble kun to rever skutt i dette distriktet.
Vil gjenreise revejegeren
Hedmark Jeger- og Fiskerforbund har startet et prosjekt for å utvikle og teste mer attraktive tilbud for jakt og fangst av rødrev i stor skala.
– Den klassiske revejegeren døde ut med reveskabben som herjet den norske bestanden på midten av 1980-tallet. Nå er det på tide å gjenreise denne jaktformen, sier jakt- og fiskekonsulent Roar Lundby i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund.
– Vi ser en tendens til at særlig mange unge jegere vil jakte rev. Det er så mange rypejegere som ikke får ryper, at mange går over til rev. Lokkejakt på rev er veldig populært, sier Breisjøberget i Statskog.
– Men kan man spise reven?
– Nei, den inneholder en parasitt som kan være farlig for mennesker. Jeg kjenner folk som har spist rev, men det smaker visstnok ikke godt. Det er skinnet som er jaktgrunn, sier han til NRK.no.