Hopp til innhold

Brekk i oppvaskmøte med pelsdyrnæringen

Landbruksministeren kaster ballen til pelsdyrnæringen og krever at de rydder opp i egne rekker etter nye avsløringer om dyremishandling.

Lars Peder Brekk og Bertran Trane Skadsem

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.h.) møtte styreleder i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem i ettermiddag.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) har i ettermiddag vært i møte med representanter for pelsdyrnæringen og Norsk Pelsdyralslag.

Dyrevernsaktivister

Et trettitalls demonstranter har samlet seg utenfor Landbruks- og matdepartementet. Her Thea Skau (t.v.) og Marie Holmen fra Nettverk for dyrs frihet.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Temaet for møtet var en ny sertifiseringsordning for pelsdyrholdere, men Brekk tok i tillegg opp de siste dagers avdekking av dyremishandling ved norske pelsdyrfarmer.

Uanmeldte kontroller

NRK viste i går bilder som de to organisasjonene Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen har samlet inn. Bildene viser rev og mink med åpne sår, øyesykdommer, avrevne kroppsdeler og også døde dyr i bur.

– Det er et uhyggelig bakteppe for dette møtet, sa Brekk før han lukket dørene nå i ettermiddag.

I det timelange møtet varslet Brekk at han vil ta sterkere virkemidler i bruk mot dem som driver uetisk.

– Jeg har gitt næringen krystallklar beskjed om at verstingene må ut. Det kan bety at farmer som driver uetisk blir avviklet, sier Brekk til NRK.

Han har i tillegg bedt Mattilsynet om å gjennomføre flere uanmeldte tilsyn ved norske pelsfarmer.

Frivillig sertifisering

Brekk gjentok advarselen til bransjen om at de kan bli aktuelt å iverksette økonomiske sanksjoner, dersom det ikke ryddes opp.

– Jeg setter det som en forutsetning for fortsatt politisk støtte at de erkjenner problemet og tar ansvar for å luke ut verstingene.

Hvorfor ikke bare kvitte hele pelsdyrnæringen i Norge, når bildebevisene er så sterke?

– Vi kan ikke drive kollektiv avstraffelse på grunn av at noen få driver uforsvarlig. Vi må behandle folk en rettsstat verdig, svarer landbruksministeren.

Pelsnæringen er nå i gang med å innføre en ny sertifiseringsordning ved farmene. Men foreløpig er det en frivillig ordning, og pelsdyrprodusentene må selv ta initiativ til å bli sertifisert.

Brekk mener næringen bør vurdere om denne sertifiseringen bør bli obligatorisk, men styreleder i Norges pelsdyralslag Bertran Trane Skadsem kan foreløpig ikke love noe:

– Vi tar avstand fra de bildene vi har sett, men har ikke hatt god nok tid til å sette oss inn i alt materialet. Vi må først vurdere omfanget av hvor mange som driver uetisk, sier Skadsem til NRK.

– Subsidiert dyreplageri

Utenfor Landbruks- og matdepartementets kontorer i Oslo hadde et trettitalls demonstranter samlet seg.

Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn i Unge Venstre.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Blant dem Unge venstre-leder Sveinung Rotevatn, som mener pelsnæringen opptrer umoralsk.

– Vi bør gjøre som våre naboland og legge ned hele industrien. Hvorfor skal nordmenns skattepenger brukes til å millionsubsidiere dyreplageri?, sier Rotevatn.

Han mener nordmenn flest ikke er interessert i pels, og at det blir feil at Norge skal holde kinesere og russere med pelskåper.

Økonomiske sanksjoner

Etter at NRK presenterte tilsvarende bilder av vannskjøttede dyr i august i fjor, varslet Lars Peder Brekk kraftigere lut mot pelsdyrbransjen.

– Det viktige er å få bort useriøse aktører eller få dem til å endre atferd, slo Brekk fast i fjor.

Landbruks- og matministeren har også truet med å trekke den økonomiske støtten til bransjen , dersom de ikke rydder opp i forholdene.

Brekk friskmeldte bransjen

Folk demonstrerer mot peldsyrnæringen

- Frihet til dyrene nå, var slagordet som ble ropt av demonstranter utenfor Landbruksdepartementet mandag.

Dyrevernaksjonister tok seg i sommer ulovlig inn på 45 gårder fra Sørlandet til Nord-Trøndelag. På samtlige steder skal de ha funnet skadde dyr.

Aksjonistene sier de sitter på 7000 bilder som angivelig viser dyremishandling på norske pelsdyrfarmer.

– Mattilsynet utførte i mars og april en tilsynsrunde på norske pelsdyrfarmer. I etterkant har landbruksministeren gått ut og sagt at norske pelsdyr har det bra. Vi vet av erfaring at de ikke har det bra, sier aktivist Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs rettigheter til NRK Søndagsrevyen.

Mattilsynet som er tilsynsmyndighet for pelsnæringen, reagerer kraftig på bildene fra i sommer:

– Slike tilstander er helt uakseptabelt. Jeg er skuffet over at vi igjen ser slike bilder fra denne næringen, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

AKTUELT NÅ