Hopp til innhold

Vil skyte mer rødrev i Norge

Over 18 000 rødrev er blitt skutt det siste året, men ekspertene mener at den store, stygge rødreven gjør stor skade på småfuglbestanden - nå oppfordrer de til mer jakt på dyret.

Rødrev
Foto: Alain Turgeon / Scanpix

– Hvis man lar naturen gå sin gang, og ikke gjør noen ting, så blir det veldig lite å høste av for mennesket. På alle andre områder i naturen så griper vi inn, og grunnen til at det er så mye rev er vår forvaltning av naturen, sier Torstein Storaas, som er forsker ved Høgskolen i Hedmark, avdeling Evenstad.

Han forsker på rødrev og mener at dersom man lager gode forhold for rødreven, så bør man også forvalte arten, slik at den ikke blir for stor og gjør for store innhugg blant andre arter.

18 000 rødrev skutt på ett år

Ingen vet hvor stor revebestanden i Norge faktisk er, men i løpet av 2009 og 2010 er det blitt meldt inn til Statistisk sentralbyrå at over 18 000 rødrev var blitt skutt i Norge. Og det er fylkene Hedmark, Sør-Trøndelag og Nordland som topper tabellen når det gjelder jakt på rødreven.

For 20-30 år siden var problemet motsatt. For på 80-tallet hadde skabb utslettet store deler av rødrevbestanden i Norge, noe som resulterte i at bestanden småvilt, som hare, rype og skogsfugl eksploderte. Men siden den gang har bestanden av de samme artene sunket til et lavmål, mens bestanden av rødrev i all stillhet har vokst kraftig.

– Det er undersøkelser som viser at rødreven er den aller viktigste og klart viktigste predatoren på rype og skogsfugl, sier viltkonsulent Webjørn Svendsen i Norges Jeger og Fiskeforbund.

Revejaktkurs

REVEJAKTKURS: Dette bildet er fra Norges Jeger og Fiskeforbunds revejaktkurs fra i vinter, her holder Sander Almo stolt opp en av revene som ble skutt under kurset.

Foto: Norges Jeger og Fiskeforbund

Reven røver reirene for egg

Og det bekrefter forskeren fra Høgskolen i Hedmark. De har de siste årene satt ut kameraer i reirene til rype og skogsfuglene for å finne ut hvem det er som raider reirene til fuglene.

– Det viser seg at halvparten av reirene som blir røvet, blir røvet av rev. Reven er ikke den store stygge ulven, men den store stygge reven, sier Storaas.

Han mener at det er blitt mye rødrev fordi det i dag er mer mat tilgjengelig for den lille røveren, blant annet fra slakteavfall fra jakt, hjortevilt som dør og avfall som folk kaster fra seg.

Rødrev som klør

FOR STOR BESTAND?: Ingen har noen sikre tall på hvor stor rødrevbestanden i Norge er, men forskere og jegere mener reven er årsaken til at småviltbestanden har sunket de siste årene.

Foto: Knut Dreiås

Får penger for hver døde reveskrott

Mange kommuner har de siste årene innført skuddpremie på rødreven, for å få opp småviltbestanden og for å verge seg mot at lam på beite blir tatt av reven. En av disse er Lurøy kommune i Nordland. Der betaler kommunen 300 kroner for en reveskrott, mens Lurøy beitelag betaler 400 kroner for hvert dyr som er skutt.

Også kommunene som ligger i Saltfjellområdet har innført lignende ordninger, men det er ikke bare det plagsomme rovdyret som gjør at man nå ønsker å få opp interessen for jakta.

– Det som er viktig sett fra vårt ståsted er å ikke bare se på rødreven som et problem og skadedyr, men at man også er bevisst på at dette er en utsøkt og krevende jakt , sier jeger- og arealplanlegger Frode Tjønni Saltdal kommune.

Og reveforskeren fra høgskolen i Hedmark er enig, både på grunn av det flotte skinnet og for å bevare småviltbestandene.

– Jeg synes at det er moralsk svært høyverdig den aktiviteten man holder på med. Det er fint å jakte på rev, fine skinn, og vi får antagligvis etterhvert mer hare, rype og skogsfugl å jakte på, sier Storaas.

Hva mener du? Bør man jakte på rødreven for å holde bestanden nede?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.