NRK Meny
Normal

Advarer mot skred i bratt terreng

I går ble to personer funnet omkommet etter et skred i Moskenes. Det er fortsatt fare for skred i bratte fjellområder advarer Hovedredningssentralen.

En person omkommet ve Reine i Lofoten

To personer omkom i går i et snøskred i Moskenes i Nordland.

Foto: 03030-tipser

En mann og en kvinne, begge i 30-årene, ble søndag ettermiddag funnet omkommet nedenfor fjellet Merraflestinden i Moskenes.

De to la ut på en fjelltur fra tettstedet Reine klokka 22 lørdag kveld, og skulle være tilbake etter fem timer. Da de ikke dukket opp ble de meldt savnet i 16-tiden på søndag. Klokken 18.30 meldte Hovedredningssentralen at de var funnet omkommet.

De to omkomne er Håkon Strand og Kristin Skulbru, begge født i 1980.

– De var begge bosatt i Vestvågøy, sier lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie.

– Får oppfølging av kriseteam

Lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie

Lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie.

Politiet bekrefter at det har gått et skred i området, men kan ikke si noe om hva som har forårsaket det. Sjølie beskriver terrenget ved ulykkesstedet som svært krevende.

– Når det gjelder forholdene på denne tiden av året kan det også være svært glatt i fjellet.

De to omkomne var en del av et reisefølge på i alt fem personer, men var de eneste i fjellet da skredet gikk.

– Politiet har hatt samtaler med resten av reisefølget som også får oppfølging av kriseteamet i Moskenes kommune, sier Sjølie.

– Fare for skred i bratt terreng

Skredet var en kombinasjon av jord, stein og snø og ulykkesstedet ligger i et utsatt område ifølge redningsleder hos Hovedredningssentralen, Tor-Eirik Torkildsen.

– Det er voldsomt bratt i fjellet der, og det er stor fare for ras i slike områder. Spesielt steder som ligger vendt nord/nord-østlig og som ikke påvirkes av sola i løpet av dagen, sier Torkildsen.

Ifølge skredvarslingstjenesten varsom.no er det nå sjanse for små, våte snøskred i bratt terreng i enkelte deler av Nordland. Glideskred kan også forekomme, selv om snøskredfaren er vurdert å være liten. Torkildsen ber folk være varsomme i fjellet.

– Vi kan skrive 1. juni så mye vi vil, men vinteren har ikke sluppet taket.

Sea King - en person omkommet ved reine

To personer omkom i går i et skred på fjellet Merraflestinden i Moskenes.

Foto: 03030-tipser