Hopp til innhold

Håper statsministerens tale kan bidra til å fjerne tabuet

– Dette betyr at vi har gjort noe riktig, sier Bjarne Mosås, etter å ha hørt statsministeren oppfordre flere arbeidsgivere til å gjøre det samme som ham. Nå håper han ordene i nyttårstalen følges opp med handling.

Anne Enge og Bjarne Mosås

Bjarne Mosås og Anne Enge så Erna Solbergs nyttårstale sammen første nyttårsdag. – Det er kjempeflott at hun setter fokus på det i nyttårstalen, og det er morsomt at det var første tema. Det betyr at vi må ha sagt og gjort noe riktig, sier Mosås. Han brydde seg ikke om hullene i CV-en til Anne.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Det hun sa var jo hentet direkte fra vår sak, smiler 27 år gamle Anne Enge fra Bodø til NRK.

Hun har nettopp sett statsminister Erna Solbergs aller første nyttårstale sammen med sjefen Bjarne Mosås.

I desember fortalte NRK historien til Enge som fikk hjelp til å komme seg ut i jobb igjen, til tross for at en sykdomsperiode der hun var innlagt i psykiatrien førte til hull i CV-en.

– Det betyr veldig mye at hun tar opp temaet som sin første sak i talen. Jeg håper det vil føre til at det blir mer åpenhet rundt temaet, og at folk våger å komme seg ut i jobb dersom de ønsker det. Det er litt tabu knyttet til temaet, forteller Enge.

– Hvilken forskjell kan det utgjøre, tror du?

– Jeg håper saken blir hørt. Det er litt synd at det må en statsminister til for at vi skal snakke om temaet. Men det er viktig at de som har vært syk også er åpen om det, slik at andre skal gjøre det samme.

– Betyr at vi har gjort noe riktig

I nyttårstalen sin slo statsminister Erna Solberg (H) et slag for psykisk syke, og lovet at regjeringa skal jobbe for å styrke det psykiske helsetilbudet.

– Jeg vil oppfordre arbeidsgivere til å ansette flere som har et hull i CV-en. Det finnes mange kompetente og arbeidsvillige mennesker som lengter etter en ny sjanse, sa Solberg i talen.

I Bodø og seks andre steder i landet får mennesker med alvorlige psykiske lidelser hjelp til å komme seg ut i ordinær jobb gjennom prosjektet «Kom i jobb».

Bjarne Mosås er daglig leder i Bodø Bakeri, og han brydde seg ikke om hullene i Anne Enges CV.

– Det er kjempeflott at hun setter fokus på det i nyttårstalen, og det er morsomt at det var første tema. Det betyr at vi må ha sagt og gjort noe riktig, dersom andre synes det er bra. At hun brukte mye tid på det, og på mobbing, varmer ekstra godt i hjertet, forteller Mosås.

– Jeg tror det betyr utrolig mye, både for prosjektet, og ikke minst alle i landet som sliter med å komme seg i jobb, eller som er på jobb og sliter med å beholde den, legger han til.

Ønsker handling

I likhet med Anne Enge tror Mosås at folk er litt redd for å snakke om psykisk sykdom og hull i CV-en.

– Det gjelder både de som sliter med det selv, og oss som arbeidsgivere. I tillegg tror jeg støtteaparatet rundt disse brukerne er litt redd for å snakke om temaet. Det synes jeg er synd. Vi behøver ikke gjemme det under en stol, medgir han.

– Tror du statsministerens tale kan bidra til å fjerne tabuet?

– Det er lov å håpe på det. At statsministeren snakker om det skaper i alle fall mer åpenhet rundt det. Samtidig håper jeg det ikke blir med ordene fra statsministeren, men at det blir handling.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kom i jobb

Daglig leder ved Bodø Bakeri, Bjarne Mosås, sammen med Anne Enge har nettopp avsluttet en travel førjulstid på jobb.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Det prosjektet vi har vært en del av nå er bare et prøveprosjekt i noen få kommuner. Det må ut nasjonalt, og vi må få ordentlige resultater over hele landet, påpeker Mosås.

– Hvilke forventinger har du til det?

– Det er lov å håpe på et hvert nyttårsforsett, er det ikke? Jeg prøver jo selv å følge opp mine, og vi får håpe også Erna Solberg gjør det samme, smiler han etter å ha sett sin aller første nyttårstale i sin helhet.

Vil hjelpe andre i samme situasjon

I Bodø er 25 mennesker kommet seg ut i ordinær jobb siden prosjektet startet i februar i fjor.

Tidligere har 27 år gamle Anne Enge slitt med angst og hatt problemer med å være ute blant mye folk. På Bodø bakeri jobber hun på kontoret, men er mye ute i produksjonen og leverer bestillinger.

– Målet mitt for 2014 er å komme meg ut i ordinær jobb. I tillegg vil jeg prøve å hjelpe andre med å komme seg ut, samt å holde seg i jobb, sier Enge etter nyttårstalen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Psykisk syke kommer ut i jobb

– Jeg har tro på at alle fortjener en sjanse. Så får man heller bevise hva man kan og vil når man kommer ut, sier daglig leder ved Bodø Bakeri, Bjarne Mosås. Her sammen med Anne Enge som fikk tidlig hjelp til å komme seg ut i jobb igjen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Hun har fått flere positive tilbakemeldinger fra folk etter at hun sto frem og frontet saken i desember. Det samme har sjefen Bjarne Mosås.

– Det første døgnet etterpå kom det masse tilbakemeldinger på sosiale medier, på mail, og som sms. Men jeg hadde det så travelt på jobb at jeg ikke fikk tid til å lese alt, smiler han.

Iløpet av jula har han riktig nok fått anledning til å gå igjennom støtteerklæringene.

– Men da jeg kom hjem fra juleferie var postkassen full av julekort og postkort fra folk jeg aldri hadde møtt, og aldri hadde hørt om. Alle har applaudert prosjektet, og det at vi sto frem i media, forteller Mosås, og understreker at han setter pris på tilbakemeldingene.

Skal fortsette å hjelpe

Bjarne Mosås klar på at Bodø Bakeri fortsatt skal ta statsministeren på ordet i det nye året.

– Dette er ikke noen ny sak for oss. Vi har holdt på helt siden bedriften ble etablert, og kommer til å holde på i all fremtid med å gi folk en sjanse.

–Enten det er mennesker som sliter med psykiske problemer og har hull i CV-en, eller at de av andre grunner ikke har vært ute i arbeidslivet på en stund. Vi skal være der for å hjelpe, og la folk få en sjanse til å vise hva de kan, avslutter han.

Statsminister Erna Solbergs første nyttårstale.