Hopp til innhold

Bjarne brydde seg ikke om hullene i Annes CV

Sjefen til 27-årige Anne Enge i Bodø har lagt bort fordommene og ansetter gjerne folk som har vært psykisk syke.

Psykisk syke kommer ut i jobb

– Jeg har tro på at alle fortjener en sjanse. Så får man heller bevise hva man kan og vil når man kommer ut, sier daglig leder ved Bodø Bakeri, Bjarne Mosås. Her sammen med Anne Enge som fikk tidlig hjelp til å komme seg ut i jobb igjen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

I Bodø og seks andre steder i landet får mennesker med alvorlige psykiske lidelser nå hjelp til å komme seg ut i ordinær jobb. Internasjonale undersøkelser viser at de fleste med tunge diagnoser ønsker å være i jobb, men svært få er det.

Nå snus det opp ned på tradisjonell tankegang, og pasienter får tilbud om å bli jobbsøkere allerede mens de er innlagt i psykiatrien.

Viktig med tidlig hjelp

27 år gamle Anne Enge i Bodø er glad hun tidlig fikk hjelp til å komme seg ut i jobb igjen.

– Jeg tror at jo lengre tid det går, jo mer tenker du at jeg kommer kanskje aldri ut i jobb fordi jeg har vært syk. Du blir redd for at arbeidsgivere bare ser på det store hullet i CV-en din og ikke tenker på noe annet.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie, som nylig besøkte Bodø, er svært fornøyd med de foreløpige erfaringene fra Bodø.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kjempefin arbeidsplass

Du blir redd for at arbeidsgivere bare ser på det store hullet i CV-en din og ikke tenker på noe annet.

Anne Enge, kontormedarbeider (27)

Anne Enge har hatt én sykdomsperiode der hun var innlagt i psykiatrien. Hun får fortsatt medisinsk behandling. Tidligere har hun slitt med angst og hatt problemer med å være ute blant mye folk. På Bodø bakeri jobber hun på kontoret, men er mye ute i produksjonen og leverer bestillinger.

– Det er en kjempefin arbeidsplass og du treffer folk selv om du sitter på kontoret. Jeg går jo ennå på medisiner, og de kan tukle litt slik at det kan være vanskelig å komme seg opp, men stor sett går det veldig greit, smiler Enge mens hun gir beskjed om 20 ekstra rundstykker til en av de faste kundene.

Må ha lyst til å jobbe

I Bodø er 25 mennesker kommet seg ut i ordinær jobb siden prosjektet starta i februar. Mange av disse har fått god støtte underveis av Frank-Håvard Storvik.

Et av prinsippene våre er at vi går etter jobbsøkerens ønsker. Hvis jobbsøker ønsker å bli statsminister, ja vel, så starter vi å kartlegge det.

Frank-Håvard Storvik, jobbspesialist

Han er henta inn fra næringslivet, og har ingen helsebakgrunn. Storvik er ansatt som jobbspesialist, og jobber tett sammen med psykoseteamet ved Nordlandssykehuset.

Han har både Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet i ryggen, når han nå utfordrer helsevesenet på gammel tankegang om at pasienter ikke kan jobbe.

– Jobben min er å være en støtte for den som er eller har vært psykisk syk. I dette prosjektet går jobbsøking og behandling parallelt. Den eneste forutsetninga for å komme inn på mitt kontor og bli med i prosjektet er at du er motivert for å jobbe, at du har lyst til å jobbe, sier jobbspesialist i «Kom i jobb», Frank-Håvard Storvik.

Trenger ikke være frisk

Gjennom «Kom i Jobb» har de et spesielt fokus på jobbsøkere mellom 18 og 40 skal få delta i arbeidslivet. Og Storvik venter ikke på at folk skal bli friske før han starter prosessen med å finne en jobb.

– Tidligere tenkte man at en pasient først skal bli behandla ferdig og bli frisk, for deretter å komme seg ut i jobb. Nå starter vi med jobbsøking så snart motivasjonen og ønskene er der, sier Storvik.

(artikkelen fortsetter under videoen)

I Bodø og seks andre steder i landet får mennesker med alvorlige psykiske lidelser nå hjelp til å komme seg ut i ordinær jobb allerede mens de er innlagt i psykiatrien.

Jobbspesialist Frank-Håvard Storvik ser muligheter. – Hvis jobbsøker ønsker å bli statsminister, ja vel, så starter vi å kartlegge det.

Går etter ønsker

Målsettinga er å bidra til at disse jobbsøkerne mottar ordinær lønn i ordinært arbeid.

– Et av prinsippene våre er at vi går etter jobbsøkerens ønsker. Hvis jobbsøker ønsker å bli statsminister, ja vel, så starter vi å kartlegge det. Har vi økonomi til det, utdanning osv. På et eller annet tidspunkt så kan det vise seg at det å bli statsminister er en lang affære. Men vi går etter ønsker, det er ikke utplassering vi gjør, for å få arbeidstrening. Her går vi kun etter ønsker og interesser.

Vet alt om jobbsøkeren

Og Storvik er ikke mer beskjeden enn at han mener arbeidsgiverne gjør lurt i å ta imot han og hans jobbsøkere.

– Jeg er jo på en måte Bodøs beste rekrutteringsbyrå. Fordi jeg kan spørre mine jobbsøkere om så mye du ikke har lov å spørre om som arbeidsgiver. Jeg vet motivasjonen, jeg vet utfordringene, og kommer med en kjemperessurs inn på en arbeidsplass.

Hindre tidlig uføretrygd

Det er pasientene til psykoseteamet ved Nordlandssykehuset som nå får tilbud om individuell støtte for å komme seg ut i ordinær jobb. Beate Brinchmann både leder prosjektet og forsker på erfaringene de gjør seg.

– Vår målsetting er å forhindre for tidlig uføretrygd. Nesten uansett hvilken lidelse du har er arbeid bra for deg. Vi i helsevesenet må, sammen med NAV, bidra til å stoppe den utviklinga vi ser nå med at altfor mange med psykiske lidelser er på uføretrygd.

Har vært stengt ute

Tradisjonelt har det vært slik at mennesker med de alvorligste psykiske sykdommene havner utenfor arbeidslivet.

– Vi vet at en veldig stor prosent, i noen undersøkelser mer enn 90 prosent, med alvorlige psykiske lidelser, ikke får innpass i arbeidslivet. Det er ei gruppe vi i stor grad stenger ute, og det må vi gjøre noe med.

Kunstig skille «syk-frisk»

Brinchmann tar gjerne et oppgjør med hvordan behandlerne i helsevesenet tradisjonelt tenker.

Beate Brinchmann

– Det er stor sett gunstig å være i jobb uansett, også om du er syk, slår Beate Brinchmann fast.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Vi i helsevesenet er ofte veldig opptatt av å dempe symptomer. Mens folk sjøl ønsker å komme seg ut i jobb, finne seg en bolig og få det til å fungere i hverdagslivet sitt. Vi har en litt kunstig idé om å være syk eller frisk. Det er stor sett gunstig å være i jobb uansett, også om du er syk, slår Beate Brinchmann fast.

Ikke høyere sykefravær

Og så langt er erfaringene fra Bodø svært gode.

– Det fungerer helt fint å være i jobb. Du kan faktisk bli friskere av å jobbe samtidig som du får behandling. Det er ingenting som tyder på høyere sykefravær. Det at vi har noe å gå til, at vi føler oss nyttige og flinke, er noe av det viktigste i hverdagen, sier psykologspesialist Beate Brinchmann ved Nordlandssykehuset.

Helseminister Bent Høie, som nylig besøkte Bodø, er svært fornøyd med de foreløpige erfaringene fra Bodø.

– Det synes jeg er veldig flott. Jeg håper det blir til inspirasjon for mange. For hvis man har psykiske helseutfordringer, så er det ofte veldig godt å få bidra i jobbfellesskap og møte kolleger, sier Høie til nrk.no.

– Alle fortjener en sjanse

Jeg har tro på at alle fortjener en sjanse. Ikke vær så skeptisk. Ta nå sjansen og prøv. Det er jo ikke verre enn at det ikke fungerer, og da er det bare å prøve på nytt igjen!

Bjarne Mosås, daglig leder Bodø Bakeri

Sjefen ved Bodø bakeri er en av arbeidsgiverne i Bodø som har sagt ja når jobbspesialistene fra «Kom i jobb» har banket på. Han ser bare muligheter når noen ønsker å jobbe hos han.

– Jeg har tro på at alle fortjener en sjanse. Så får man heller bevise hva man kan og vil når man kommer ut. Vi er noen millioner mennesker i denne verden, med forskjellig bakgrunn og forskjellige kofferter, sier daglig leder ved Bodø Bakeri, Bjarne Mosås.

Ber andre om å ta sjansen

Det er ikke første gang bakeriet tar inn nye folk enten gjennom NAV eller andre prosjekter. Mosås synes det er fint at arbeidstakerne i dette prosjektet sjøl ønsker seg akkurat til den arbeidsplassen de kommer til.

Det er forskjell på å ønske å komme seg til et sted og å sitte på NAV og bli sendt ut. Nå du ønsker noe sjøl så trives du bedre og yter mer der du kommer.

Sjefen ved Bodø Bakeri har ei oppfordring til andre arbeidsgivere, som kanskje ikke tør gi folk med psykiske lidelser en sjanse:

– Ikke vær så skeptisk. Ta nå sjansen og prøv. Det er jo ikke verre enn at det ikke fungerer, og da er det bare å prøve på nytt igjen, er beskjeden fra Bjarne Mosås.

Fant den gode jobben

Blant brød og bakere, hos Bjarne Mosås, har 27-år gamle Anne Enge i Bodø funnet den perfekte arbeidsplassen. Midt i ei travel førjulstid er hun er glad for muligheten hun har fått gjennom «Kom i jobb».

– Det handler mye om å finne den gode jobben, den du kan være lenge i. Det må bety litt mer enn bare å være der. Jeg tror det er mange som har lyst å komme ut i jobb , men så vet du ikke helt hvilke rettigheter du har og hvor du skal starte.

– Hva med framtida, hvordan ser du på den?

– Jeg håper å være i fast jobb her fra 2014. Jeg skal gire opp og håper det beste, sier Anne Enge optimistisk.

Kom i jobb

Daglig leder ved Bodø Bakeri, Bjarne Mosås, sammen med Anne Enge er midt i en travel førjulstid på jobb.

Foto: Barbro Andersen / NRK