– Trailerne har ligget strødd

Politiet har siden i går fått melding om hele 17 trafikkuhell sør i Nordland, og på Helgeland er telefonnettet nede flere steder.

Vogntog utfor E6

Dette vogntoget sperret E6 ved Majavatn i flere timer mandag.

Foto: Kitty Vassdal

Statens vegvesen, kommuner, politi, hovedredningssentralene, fylkesmennene, Norges vassdrags- og energidirektorat og Røde Kors forbereder seg på uværet som tirsdag og onsdag kommer til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten.

I natt begynte været for alvor å slå om, også på innlandet. Det har kommet overraskende på mange sjåfører, forteller operasjonsleder Ann Line Finanger ved Helgeland politidistrikt.

– Fra klokken 16 mandag til klokken fire i natt har det vært hele 17 meldinger om kollisjoner og utforkjøringer. Utrolig nok ingen hendelser med personskade, sier hun til NRK.

Flest utfordringer har det vært mellom Nordlandsporten og Mosjøen og mellom Mosjøen og Mo i Rana. Ved Majavatn sperret et vogntog E6 i flere timer mandag.

– Trailerne har ligget strødd mellom Mosjøen og Mo i Rana. Det kan virke som om at ikke alle utenlandske vogntogsjåfører har fått med seg værmeldingen, sier operasjonslederen.

– Hvordan er situasjonen i morgentimene i dag?

– Det har vært ganske stille, fordi Telenor har store problemer med telefondekningen. Det medfører at folk ikke får ringt inn til oss.

Laster Twitter-innhold

Telefonnettet nede

At telefonene ikke fungerer mange steder, kan informasjonssjef Kristin Vetleseter i Telenor bekrefte.

– Mange av våre basestasjoner i Nordland er nede. I enkelte kommuner er også bredbåndet nede, sier hun til NRK.

Årsaken er trolig at det har trengt inn vann i en sentral i Mosjøen.

Av de mobile basestasjonene er Rana sterkt berørt. Der er 22 av 42 stasjoner nede. I Grane er 12 av 14 basestasjoner nede, i Vefsn 14 av 26, i Hattfjelldal seks av sju, i Træna tre av tre mens i Hemnes er fem av elleve nede.

– Entreprenøren er ved sentralen i Mosjøen. Det jobbes med å få oversikt over skadene og hindre ytterligere lekkasje.

Men selv om mange basestasjoner er nede kan kunder likevel ha dekning gjennom overlapping fra andre stasjoner, legger informasjonssjefen til.

Veier stenges på grunn av skredfare

Det er stor fare for både snøskred, jordskred og flom. Faren er størst i Nordland og Nord-Trøndelag, melder nettstedet Varsom.no, som driftes av NVE.

Fylkesvei 494 Heggmo - Leirmoen, på strekningen Leirmoen - Storjord bru, er midlertidig stengt på grunn av fare for ras, opplyser Statens vegvesen. Alternativ rute er skiltet.

På fylkesvei 17 Flostrand, på strekningen Nesna - Kilboghavn, er veien stengt på grunn av snøras.

I Salten melder politiet om utfordringer på riksvei 80 ved Kistrand:

Laster Twitter-innhold