– Takkonstruksjonen var ikke helt som den skulle være

En svakhet i takkonstruksjonen kan ha bidratt til spredningen av brannen i Narvik fredag morgen.

Storbrann i Narvik

EVAKUERT: Seks personer ble sendt til sykehus for inhalert røyk og totalt 50 personer ble eavkuert i frykt for spredning.

Foto: KARL INGE PUNSVIK

Da brannvesenet kom fram, i halv fem-tiden, oppdaget utrykningsleder i Ofoten brann Torbjørn Taraldsvik at rekkehuset allerede var overtent. Et hulrom i taket mellom leilighetene ha bidratt til den raske spredningen.

– Takkonstruksjonen var ikke helt som den skulle være. For brannen spredte seg veldig fort. Det ble veldig vanskelig for oss å hindre at brannen spredte seg til de andre husene. Da vi kom hit var det overtent. Det hele var ganske dramatisk, sier Taraldsvik.

Politiet har startet etterforskning, men må trolig vente til mandag når branntomta er nedkjølt med å få gjøre tekniske undersøkelser inne i rekkehuset.

– Ikke betryggende

Morten Qvam er en av dem som nå har mistet leiligheten sin. Nå sitter han på hotell i Narvik med det han fikk med seg i farta. Han er glad det tross alt ikke gikk verre.

– Det var veldig hektisk. Vi sprang ut i barføtter og har ikke annet igjen enn det vi har i lommene og klærne vi står i, sier Qvam.

Han har nettopp vært på branntomten for å se på konsekvensene etter nattens brann.

– Det er bare skallet igjen av halve huset. Det er ikke et fint syn.

Brannvesenet sier at det er en feil i takkonstruksjonen som kan være årsaken. Hva tenker du om det?

– Det høres ikke betryggende ut, selv om vi vet at det er gamle hus fra 50-tallet.

Brann i Narvik

FEIL I TAKKONSTRUKSJON: Brannvesenet hadde en krevende jobb med å slukke brannen i taket. Det er her her brannårsaken kan ligge.

Foto: KARL INGE PUSVIK

Kriseteamet hjelper til

Totalt er seks av de åtte leilighetene i rekkehuset totalskadd. Narvik kommune har opprettet et kriseteam for å ta seg av familiene som har blitt hjemløse, forteller ordfører Rune Edvardsen.

– Vi har etablert lokaler i Kongens gate. Der har vi psykososiale team og folk som hjelper til. Vi har også tett dialog med politi og brannvesen, sier ordfører Rune Edvardsen (Ap) i Narvik.

Han sier kommunen setter alle nødvendige ressurser inn for å hjelpe.

– Det er tragisk for dem som blir rammet. Det var heldigvis ingen som ble alvorlig skadet, men de har mistet sine hjem. De fleste bor hos familie og venner, noen får også hotell. Vi prioriterer dette meget høyt, sier ordføreren.