Hopp til innhold

– Skal overrekke 350.000 underskrifter til helseministeren

I dag mobiliserer grupper fra ulike lokalsykehus utenfor Stortinget i Oslo for å markere sin misnøye mot planene om å kutte i den kirurgiske akuttberedskapen. Følg markeringen direkte her.

Protestaksjon mot nedleggelse av lokalsykehus foran Stortinget. Blant flere leger og sykepleiere deltar også Anna Owczarz, 5 barnsmor og overlege ved Kristiansand sykehus, som kjempet for lokalsykehus i Kristiansund før og etter et lite barn døde tidligere i år.

Se markeringen foran Stortinget direkte her.

Narvik er ett av stedene hvor engasjementet har vært stort i forbindelse med kuttplanene. Overlege ved legevakten i Narvik, Sverre Håkon Evju, er blant dem som skal holde appell utenfor Stortinget i dag.

– Vi skal ha en markering klokken 14 med flere grupper fra ulike lokalsykehus fra hele landet. Der skal vi blant annet overrekke 350.000 underskrifter til helseminister Høie, sier Evju til NRK.

I tillegg til overlegen deltar både politikere og privatpersoner fra Narvik, og Evju mener det er viktig å møte opp.

– Det som det reageres på, er Høies forslag om ny nasjonal helse- og sykehusplan, der lokalsykehusene rammes ganske hardt. Blant annet ved fjerning av døgnkontinuerlig akuttkirurgi ved lokalsykehus, som jeg mener er selve bærebjelken ved lokalsykehusene.

– Uten den, forvitrer det faglige miljøet med tanke på både anestesi, fødeavdeling og indremedisin, sier Evju.

Fremfører aksjonslåt

Sverre Håkon Evju

I Narvik kler folk seg i T-skjorter med en bloddråpe på, i protest mot landsomfattende kuttplaner. Her er overlege Sverre Håkon Evju iført en slik T-skjorte.

Foto: Fritz Hansen / Fremover

Som en reaksjon på kuttplanene, ble en ny, stor sykehusallianse dannet i Narvik i forrige uke, og i sosiale medier og på T-skjorter brukes en bloddråpe som blikkfang.

For meg virker det som at mange av forslagene som har kommet er veldig sentraltung og sentraliseringsorientert. Håpet mitt er at jeg kan være en stemme for de mindre regionene, sier Evju.

Fremfor Stortinget i dag vil det også bli fremført en egen aksjonslåt, som medlemmer i Narvik-gruppa «Groms Plass» står bak. Låten ligger ute på nettsidene til Fremover.

– Ønsket mitt er at vi i fremtiden kan beholde den døgnkontinuerlige beredskapen som vi har i blant annet Narvik, sier Evju.

– Mennesker blør likt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa til NRK i forrige uke at ingen konklusjoner er trukket så langt.

– Mennesker blør likt i hele landet, og derfor er det viktig at man har gode lokalsykehus og en god helsetjeneste der folk bor, sa han.

Han mener det viktigste er at man finner modeller som ivaretar og sikrer gode, desentraliserte akuttfunksjoner på sykehusene.

– Jeg ser at noen påstår at jeg skal legge ned halvparten av akuttsykehusene i Norge. Det er feil. Jeg vil utvikle en modell for nasjonal helse- og sykehusplan som legger til rette for å beholde gode sykehus over hele landet.

Bent Høie om fremtidens sykehus