Hopp til innhold

– Måsen er litt som nordlendingen

Fotograf Bjørn Erik Olsen ser måser over alt for tiden, og sammenligner måsetyper med mennesker. – Måsen er litt som nordlendingen, sier han.

Fotograf Bjørn Erik Olsen

– Det er en fascinerende fugl. Det skjer alltid mye rundt måsen. Det er mye liv og galskap. Jeg tror alle har et forhold til måsen på godt og ondt, sier fotograf Bjørn Erik Olsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Olsen har alltid vært opptatt av måser og nå lager han sin 12. bok – denne gangen om den utskjelte måsen.

– Det er en fascinerende fugl. Det skjer alltid mye rundt måsen. Det er mye liv og galskap. Jeg tror alle har et forhold til måsen på godt og ondt, sier fotograf Bjørn Erik Olsen.

Det finnes 50 arter i måsefamilien, men i Norge hekker fiskemåse, gråmåse, hettemåse, krykkje, sildemåse og svartbak. Bjørn Erik Olsen har alltid vært opptatt av måser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Bakgrunnen er egentlig at jeg var svært fugleinteressert som ung. Det var det som gjorde at jeg ble fotograf. Jeg kjøpte meg kamera og begynte å fotografere fugler. Det ballet på seg, og jeg begynte å levere bilder til avisen for å tjene penger.

Etter hvert oppdaget han at han hadde enorme mengder fuglebilder liggende – og svært mange av dem var av nettopp måsen.

Varsler at våren er her

Og naturen går sin gang.............!!!!

Dette leserbildet er tatt denne uka, og viser at våren her!

Foto: Valborg Aalstad

– Jeg tenkte at ligger det et potensial. Jeg ruget lenge på ideen om å lage ei bok. Etter hvert er prosjektet ferdig til å bli klekket ut.

Noen hater måser, mens andre elsker denne fuglearten som er glupsk, utspekulert og lager mye støy. Olsen tilhører den siste gruppen.

– Spesielt godt liker jeg lyden av måser om våren. Jeg har lært meg å kjenne de ulike lydene og kan høre når måsen varsler at ørna kommer, når det er krangling eller om den er på sjekkeren. Måsen hører til i landskapet vårt og er en flott fugl å fotografere. Den er ren og fin i trekkene, en estetisk flott fugl, sier Olsen.

I det siste har han jobbet mye i Saltstraumen utenfor Bodø på jakt etter fine måsemotiv.

– Når du begynner på et slikt prosjekt ser du måser overalt. Paringssesongen er i full gang, og de bygger rede i snøen som fortsatt ikke er smeltet. Slikt gir mange gode situasjoner og motiver.

Likner på nordlendingen

Fotograf Bjørn Erik Olsen

– Der hvor måsen er blir det masse krangling om tomtegrensen og eiendomsrett. Han er litt som nordlendingen, smiler Bjørn Erik Olsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I tillegg til Saltstraumen reiser han snart til Vesterålen hvor han skal besøke krykkjefjellene.

– I motsetning til mange andre fuglearter kommer man ganske tett innpå måsen. Den er både flokkfugl og individualist. Svartbaken hekker alene, og det er langt mellom parene. Gråmåsen hekker i kolonier og der blir det masse krangling om tomtegrensen og eiendomsrett. Han er litt som nordlendingen, smiler Bjørn Erik Olsen.

– Det er mange likheter mellom mennesker og måser. Det er ikke tilfeldig hvem som stiller seg fremst i fjæra når du sløyer fisk. Det er en krakilsk skapning mens de andre holder seg i bakgrunnen.

Trenger din hjelp

Boka til Bjørn Erik Olsen skal etter planen være ferdig i august. Nå er han interessert i historier fra folk som har daglig godt med den måsen.

– Jeg vil gjerne høre fra folk som har reirene tett innpå husene sine, hvor måsen er aggressiv og går til angrep. Ellers historier om måsen som kommer tilbake år etter år. Det er spesielt småmåsen som gjør det. . Jeg har også fått historier om måser som banker på vinduet for å fortelle at de vil ha servering.

– Hvilken måse er du selv?

– He, he. Jeg er nok en alminnelig gråmåse.

Måseunger utenfor Kløkstad i Bodø

Alle har vi et forhold til fuglen. Den umiskjennelige lyden av vår. Av yre måser, måser som hekker, måsunger som ser verden for første gang. For mange en nydelig lyd, mens for andre er det her en pest og en plage.

Foto: Berthold Hinrichs