Hopp til innhold

– Slutt å kalle måker plagsomme

Dyrevernsorganisasjonen NOAH ber media om å slutte å skrive negativt om måker. – Det kan bygge opp under måkehat og ulovlig skyting av sjøfuglen.

Død krykkje

MEDIA MÅ TA ANSVAR: Ulovlig skyting av måker og måkehets må sensasjonskåte journalister ta sin del av ansvaret for, mener dyrevernsorganisasjon. De får delvis støtte fra leder i Norsk Presseforbund, Per Edgard Kokkvold, som sier norske journalister har begrenset kunnskap om naturen.

Foto: Roger Engvik

Den siste uken har det vært omtalt minst tre saker der måker er blitt mishandlet og drept med luftgevær.

I Sortland i Nordland ble i helgen to menn anmeldt etter at de ble tatt på fersken i å skyte på måker på hurtigrutekaia. Sist fredag ble over 50 måker funnet drept langs hekkestedet i Steinvågen i Ålesund.

Nå ber dyrevernorganisasjonen NOAH media om å ta sin del av ansvaret og slutte å skrive negativt om sjøfuglen.

– Overskrifter som "Aggresive måker angriper", "Plagsomme måker", eller "Hater du måker?" medvirker til å skape negative holdninger til måkene, som bare forsvarer ungene sine, sier Jenny Rolness i NOAH.

Døde krykkjer

DØDE KRYKKJER: Etter måkeangrepet i Ålesund fikk lokalavisen flere henvendelser fra folk som støttet massakren og sammenlignet fuglene med rotter.

Foto: Roger Engvik

Skylder på sensasjonsjag

Rolness sier medias negative vinklinger kan utløse et kollektivt hat som ikke er berettiget. Spesielt på sommerstid og i hekkesesongen produseres det flere artikler hvor måker omtales i svært negative, mener organisasjonen.

Slike artikler er dessverre vanlige hver sommer i fuglenes hekketid, og de etterfølges alltid av leserkommentarer som oser av et meningsløst hat mot måkene, og med forslag til ulovligheter som å skyte måkene med luftgevær, knuse eggene og drepe ungene, sier Rolness.

For å forhindre ulovlig skyting og at måkehatet eskalerer ytterligere, ber hun media om å finne "snillere" vinklinger og ord.

Hatgruppe facebook

HATGRUPPE: - Negative artikler medvirker til å skape måkehets. Her er nettartikler brukt i en hatgruppe for måker på Facebook.

Foto: Faksimile

– En mer positiv og forsåelsesfull vinkling av artikler om måker kan bidra til å snu en negativ trend med økende måkehets og ulovlig dreping i hekketiden.

Rolness sier at media må slutte å lage sensasjonspregede artikler der måkene framstilles om angripere, når de i virkeligheten beskytter ungene sine.

– Vi må heller fokuserer på den vanskelige situasjonen vi har skapt for måker og andre sjøfugler, gjennom rovdrift på deres livsgrunnlag.

Jenny Rolness

MÅ SKRIVE MER POSITIVT: Det mener Jenny Rolness i NOAH om medias dekning av måker.

Foto: Privat

Kokkvold sier journalister er for urbane

Hun får delvis støtte fra lederen i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

– Jeg ser ikke bort fra at NOAH har et poeng – og mer enn det. Journalister generelt er urbane og har begrenset forståelse for hvordan naturen fungerer,

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

URBANE JOURNALISTER: Lederen i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold sier journalister ofte er urbane og har lite peiling på hvordan naturen fungerer. Derfor får måke-sakene ofte en negativ vinkling.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

sier Kokkvold til NRK.no.

Han sier det ikke bare gjelder saker om "aggresive måker", men også i artikler om rovdyr.

– Det dreier seg ikke bare om overskrifter om ”aggressive måker” når måkene ikke gjør annet enn det alle bør gjøre når ungene er truet, men om overskrifter som ”Så inn i rovdyrkjeften” når et menneske har et kort møte – gjerne på lang avstand – med en ulv eller en bjørn.

Kan media ta i mot slike ønsker om ”positive” vinklinger hvis det bidrar til å forhindre måkedrap og hets?

Media skal alltid lytte til ønsker utenfra, men vi må ikke nødvendigvis rette oss etter dem.

Han sier avslutter med å si at det finnes verre ting journalister kan gjøre enn å følge oppfordringer fra dyrevernere.