NRK Meny
Normal

Legeforeninga: – Livet bør oftere få lov å gå sin naturlige gang

Lederen i Nordland legeforening medgir at legene først og fremst fokuserer på å redde liv. – Det var særdeles uheldig at Bodø-familiens ønsker ikke ble hørt, sier Stian Holmvik.

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik

VIL TA MER HENSYN TIL PASIENTENS ØNSKER: Lederen i Nordland legeforening, Stian Holmvik, vil at legene skal bli flinkere til å lytte til pasientens ønsker ved livets slutt. - I dag tenker vi mest på å redde liv, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Morten Johnson i Bodø har i dag fortalt sin historie om farens siste ønsker som ikke ble hørt av legene da han som gammel ble alvorlig syk.

– Slik jeg kjenner saka så burde hans ønske vært innfridd. Det som skjedde var særdeles uheldig. Jeg er veldig glad for at familien deler dette med oss, sånn at vi kan gjøre det bedre i framtida, sier lederen i Nordland legeforening, Stian Holmvik.

Avdøde Gisle Johnson

Friluftsmannen Gisle Johnson døde i 2011.

Foto: Privat
Ville dø med buksene på

Humanetikeren og friluftsmannen Gisle Johnson hadde i 30 år vært medlem i «Foreningen Retten til en verdig død». Han hadde tenkt nøye gjennom hvordan han ønska å avslutte livet, og ville ikke ha livsforlengense behandling ved alvrolig sykdom.

– Far ville dø med buksene på. Men slik ble det ikke, sier Morten Johnson.

Da Gisle Johnson i alderdommen ble akutt syk med hjernebetennelse tok familien med seg «dødspermen» med hans siste ønsker til sykehuset. To behandlende leger ville ikke ta hensyn til familiens ønsker. Da Gisle Johnson ble utskrevet fra sykehuset hadde han en hjerneskade.

– Far hadde tenkt nøye og grundig gjennom disse tingene. Han ville dø med buksene på. Men slik ble det ikke. Far hadde liten glede av de siste årene av sitt liv. Jeg synes det er trist at legene viste så liten vilje til å lytte til hans siste ønsker, forteller Morten Johnson til NRK.

Ber legene lytte mer

I Nordland legeforening mener de det er behov for et større fokus på disse spørsmålene blant legene.

– Jeg er redd for at vi ofte fokuserer for mye på at vi skal være flinkest i klassen i å redde liv. Og at det da av og til kan komme litt i andre rekka hva pasienten ønsker.

Morten Johnson

SIN FARS SØNN: Morten Johnson med farens livstestamente. - Jeg har gått i min fars fotspor, og har også tegnet livstestamente.

Foto: Ragna Myrbakk Andreasssen

Holmvik ønsker at legene skal ta mer hensyn til pasientens ønsker.

– Vi er for lite forberedt på å la livet gå sin naturlige gang. Dette må vi snakker mer om i tida som kommer, sier lederen i Nordland legeforening, Stian Holmvik.

– Et overgrep mot far

Familien i Bodø setter pris på at legene og Nordlandssykehuset i ettertid har vært interessert i å lytte til deres historie.

– Jeg er ikke bitter på noen, men jeg er litt skuffet over at de legene som var inne og behandla far ikke viste større vilje til å gå inn i denne problemstillinga. Det var et overgrep mot far, og mot meg, sier Morten Johnson.