– Kan handle om en viss grad av kunnskapsløshet

Lederen for menighetsrådet i Moskenes gjør et forsøk på å forstå hvorfor enkelte turister tar seg til rette på kirkegårder i regionen.

Camping på kirkegård i Lofoten (Reine)

Kjellaug Ingjerd Flakstad Bunes har inntrykk av at folk flest oppfører seg bra, men tror at det alltid vil være enkeltpersoner som tøyer strikken vel langt. Her er et av bildene som ble tatt ved kirkegården i Reine i går.

Foto: LAILA JUSNES KRISTIANSEN

Mennesker som ikke er vant med å gå i en kirkegård og som er oppvokst uten å ha en gravlund nærheten, mangler kanskje den ryggmargsrefleksen som nordmenn flest har, om hva som er greit og ikke greit å gjøre på en kirkegård.

Leder Kjellaug Ingjerd Flakstad Bunes ved menighetsrådet i Moskenes

Kjellaug Ingjerd Flakstad Bunes forteller at det ikke er første gang de har hørt om turister som tar seg til rette på kirkegårder i Lofoten.

Foto: Privat

Leder Kjellaug Ingjerd Flakstad Bunes ved menighetsrådet i Moskenes poengterer at hun synes camping på kirkegården i Reine, eller en hvilken som helst annen kirkegård for den saks skyld, er helt uakseptabelt, men utelukker ikke at dette kan være én del av forklaringen på hvorfor enkelte turister finner seg litt vel godt til rette.

– Kommer man fra et miljø hvor skikk og bruk ikke har vært et tema, så vet man kanskje ikke helt hvordan man bør opptre. Samtidig tviler jeg sterkt på at camping på kirkegårder er etablert praksis i noe som helst land i Europa, bemerker Bunes.

Uakseptabelt

I går jaget varaordfører Laila Jusnes Kristiansen bort turister som hadde campet på kirkegården i Reine, noe de ferierende franskmennene hadde lite forståelse for.

Etter at saken ble publisert i går, har mange reagert. Noen forteller om egne erfaringer. I et av kommentarfeltene på sosiale medier, skriver en person at vedkommende kom over turister i juli i fjor, som hadde knytt klessnora mellom gravstøtter ved kirka på Gimsøy.

– Noe slikt er selvfølgelig helt uakseptabelt, men forbauser meg ikke. Det kan som sagt handle om en viss grad av kunnskapsløshet hos enkelte.

Kristiansen trekker paralleller til turister som reiser til Norge for å fiske. Mennesker uten båterfaring ender opp med å miste livet, fordi de ikke tar nødvendige forholdsregler.

– Man ender opp med å handle uklokt fordi man ikke har kunnskapen.

Camping ved gravstøttene i Reine

Dette synet møtte varaordføreren i Moskenes på vei til jobb i går.

Foto: Laila Jusnes Kristiansen

Bedre tilrettelegging

NRK har tidligere skrevet om noen av utfordringene som Lofoten står overfor med økt turisme.

Tone Magnussen, Bodø Røde Kors

Samfunnsforsker Tone Magnussen ved Nordlandsforskning tror en turistskatt kunne vært på sin plass, for å få finansiert fellesgoder i Lofoten.

Foto: Martin Steinholt

Samfunnsforsker Tone Magnussen ved Nordlandsforskning påpeker at allemannsretten står sterkt her til lands. For folk som er oppvokst i Norge, er det lett å skjønne hvilke normer og konvensjoner som er knyttet til ferdsel i utmarka.

Men turister som kommer fra andre land, hvor denne retten ikke står like sterkt, kan mangle den samme forståelsen, sier Magnussen.

– Måten man gir informasjon til turister, er nok én del av bildet. Noen turister trenger veiledning for hvordan man oppfører seg i naturen, og hvor det er greit og ikke greit å campe. En bør nok også se på muligheten til å tilrettelegge bedre for de turistene som kommer.

Magnussen tilføyer at hun uansett har store vanskeligheter med å forstå at noen kan finne på å campe på en kirkegård.

Noen områder er det rett og slett knyttet noen fellesmenneskelige konvensjoner til.

Tone Magnussen / Samfunnsforsker