Hopp til innhold

Vekket turister som campet på kirkegård: – De syntes det var jeg som var frekk

Laila Jusnes Kristiansen mente det var respektløst av turistene å campe på kirkegården i Reine, og bad dem pakke sammen. Det hadde franskmennene lite forståelse for.

Camping ved gravstøttene i Reine

I år, som i fjor, oppdages det at turister camper ved gravstøttene i Reine. Laila Jusnes Kristiansen tok dette bildet torsdag morgen. Reiselivssjef Elisabeth Dreyer er oppgitt.

Foto: Laila Jusnes Kristiansen

Teltet var satt opp i hjørnet av kirkegården. Kristiansen, som er varaordfører i Moskenes, reagerte umiddelbart. Hun ristet i teltet og fikk kontakt med en person som befant seg på innsiden.

Varaordfører Laila Jusnes Kristiansen i Moskenes

– Man trenger ikke være religiøs eller noe for å skjønne at dette ikke er greit, sier Laila Jusnes Kristiansen.

Foto: Tine Poppe

– Jeg spurte om de var klar over at de befant seg på en kirkegård. Svaret jeg fikk var «So?». Det var ingen beklagelse. I stedet syntes de at det var jeg som var frekk, sier varaordføreren oppgitt.

Kristiansen talte to i reisefølget. Den andre, som ikke befant seg i teltet, urinerte på utstyrsskuret like på utsiden av kirkegården.

Kristiansen beskriver det hele som «horribelt», og mener dette vitner totalt om mangel på respekt. Hun ga derfor klar beskjed om at de hadde ti minutter på å pakke sammen.

– Vi tok en nærmere prat etterpå. Jeg spurte på nytt om de var klar over at de campet på en kirkegård. «Ja, og så?» gjentok den ene. Det så de ingen problemer med, og påsto at det var helt vanlig å campe på slike steder både hjemme i Frankrike og i Spania.

Vi må tydeligvis gjøre noen grep, om hva vi kommuniserer ut er greit her i Lofoten.

Laila Jusnes Kristiansen

– Camper der de finner plass

NRKs frilanser i Lofoten, Tommy Johansen, er mye ute og snakker med folk i området. Han forteller at camping på steder hvor man slett ikke bør campe, som på kirkegårder, ikke er et ukjent fenomen for lokalbefolkninga.

Et vilt terreng hvor fjellene går rett ned i fjæresteinene, gir turistene en utfordring med tanke på å finne egnede plasser. I alle fall når ønsket er kort vei til populære utfartssteder.

– Da camper en del rett og slett der de finner plass, sier Johansen.

Camping ved gravstøttene i Reine

Det er ikke første gang turistene camper ved gravstøttene i Reine.

Foto: Laila Jusnes Kristiansen

Sjokkert

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer er sjokkert over å høre at dette er et problem også i år, og viser til NRKs oppslag for ganske nøyaktig et år siden.

Den gang fortalte en fra lokalbefolkninga at hun hadde sett turister gjøre morgenstellet i vannkrana på samme kirkegård.

Dreyer har et inntrykk av at en del ønsker å campe ute i det fri, utenom de etablerte campingområdene, men mener det må gå an å ha normal folkeskikk.

Jeg er rystet, og hadde håpet det vi så i fjor var et engangstilfelle. Jeg kan ikke skjønne hva det er som gjør at folk tar seg til rette sånn.

Elisabeth Dreyer / Reiselivssjef i Lofoten

Vil ta det opp politisk

Reiselivssjefen vil ta opp saken med politikerne, og se på muligheten for å få dette inn i informasjonsmateriell rettet mot turister.

– Er begrensede campingfasiliteter en del av bildet?

– Dette handler om en respekt som burde være universell i hele verden. Det burde være helt unødvendig å sette opp skilt med «No camping» på kirkegårder.

– Når det er sagt så er det ingen hemmelighet at vi ønsker oss flere og større campingplasser i Lofoten, avslutter Dreyer.

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten ønsker gjestene velkommen, men ber om at folk ikke legger igjen moralen hjemme.

Foto: Tommy Andreassen