– Jeg skjønner godt at de er forbannet

Spørsmålet om vern eller ikke vern av Lofoten og Vesterålen har skapt full krangel i LO. Leder Gerd Kristiansen skjønner at mange er forbannet og mener industriforbundene må bli hørt. – Vi må skape arbeidsplasser så medlemmene våre har noe å leve av.

LO-leder Gerd Kristiansen

– LO har vært veldig tydelig på at det er konsekvensutredning vi vil ha, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

At mange store forbund med primært offentlige ansatte vil verne de omstridte områdene for oljevirksomhet, har satt sinnene i kok hos tunge industriforbund.

Det toppet seg i går under LOs olje- og gasskonferanse i Bodø da sentrale aktører i Industri Energi og Fellesforbundet tok til orde for å sette i gang en prosess med tanke på utmeldelse av LO, dersom LO-kongressen til våren sier nei til konsekvensutredning.

I går ville ikke LO-leder Gerd Kristiansen kommentere saken, men i dag sto hun på talerstolen i Bodø. Der etterlot hun liten tvil om hva som var LOs primærstandpunkt i saken.

– LO har vært veldig tydelig på at det er konsekvensutredning vi vil ha.

Forstår opprøret

Sånn har det vært siden LO-kongressen i 2013, men det er altså dette standpunktet som nå er truet. Og Gerd Kristiansen forstår hvorfor det nå er opprør hos forbundene som organiserer arbeiderne i oljeindustrien, og hun mener det er deres ord som må veie tyngst i dette spørsmålet.

– Jeg skjønner godt at forbundene som har medlemmer i næringen er forbannet. Vi har ikke tradisjon i LO for at forbund fra andre sektorer går ut og mener veldig sterkt om en sektor der andre organiserer medlemmene, sier hun til Avisenes Nyhetsbyrå.

LOs olje- og gasskonferanse 2016

LOs olje- og gasskonferanse 2016 går av stablene i Bodø mandag og tirsdag.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Skal skape arbeidsplasser

I dag ble det kjent at tall fra DNB Markets viser at over 40.000 stillinger i olje- og gassbransjen har blitt borte siden begynnelsen av 2014.

Og i LO frykter flere forbund at det bare skal bli verre. Det gjør Gerd Kristiansen også dersom oljenæringen får trangere vilkår.

– Å skru igjen kranene på norsk sokkel vil kaste titusener ut i ledighet og vil undergrave norsk økonomi fullstendig. Vi skal ikke glemme at det LO står for, er i første rekke arbeidstakerinteressene. Vi er opptatt av å skape arbeidsplasser, sånn at medlemmene våre har noe å leve av, sier hun til NRK.

Frykter ikke splittet LO

– Frykter du at LO blir splittet dersom det ikke blir enighet om Lofoten og Vesterålen etter LO-kongressen neste år?

– Truslene fra grasrota i Industri Energi og Fellesforbundet var en måte å si ifra på. Det gjør meg ikke urolig. Jeg skjønner veldig godt at de er sinte, for de ser at arbeidsplassene deres er i fare, sier Kristiansen til NRK.

– Men jeg er sikker på at vi står med en god løsning når det gjelder Lofoten og Vesterålen etter kongressen i mai. Det er alltid diskusjoner i forkant av en LO-kongress. Vi har 25 forbund i LO og interessene er ulike, men kraften og styrken vår er at vi finner gode løsninger for alle når vi kommer til kongressen.