Hopp til innhold

– Jeg ble sjokkert da jeg så fisken komme til syne

En fisketur utenfor Vesterålen ga Erik Axner (26) en kjempeuer på 9,66 kilo. – En uvanlig fangst med fiskestang, ifølge forsker Benjamin Planque.

Uer på 9,66 kilo

DRØM: Å fange en så stor uer har kun forblitt med drømmen for Erik Axner. Inntil mandag denne uken.

Foto: NORDIC SEA ANGLING

– Det er langt fra den største fisken jeg har fått i mitt liv, men den mest betydningsfulle og helt klart den største ueren, sier Axner.

Først da fisken hadde kommet opp i båten kunne den svenske guiden og følget slippe jubelen løs. Å få en uer på kroken har vært en drøm siden han startet å fiske i Norge i 2011. Men en så stor uer var ikke i tankene.

– Jeg ble sjokkert da jeg så fisken komme til syne i overflaten. At det var en monsteruer hadde jeg ikke trodd, sier Axner.

Axner jobber som guide for svenske Nordic Sea Angling, som arrangerer fisketurer til Norge. Tilholdsstedet er i Skjoldehamn i Andøy kommune.

– Vi fikk noen uer på 5–6 kilo på stang før denne bet på. Denne gangen bevegde fisken seg annerledes i vannet, rykket mer og var generelt i mer bevegelse, forteller Axner.

Monster-uer på 9,66 kilo

AGN: Som agn brukte Axner og kameratene sei og makrell. Tidligere på dagen fikk de uer på 5–6 kilo, som var en rekord for Axner, før han fikk ueren på 9,66 kilo.

Foto: NORDIC SEA ANGLING

Krever forberedelser og perfekt vær

Siden juni 2016 har Axner drømt om å reise til Eggakanten utenfor Risøysundet for å fiske. For å få til så godt fiske som de hadde denne dagen måtte alt stemme. Mandag 7. august ble dagen og på 300–400 meters dyp bet monsterfisken.

– Vi veide fisken i båten, da viste vekten rundt 9 kilo. Så målte vi den på nytt da vi kom inn til land, vekten viste 9,66 kilo og lengden var 81 cm, forteller han.

Uer

UER: Fisken kan bli over 60 år, opp mot 100 cm lang og få en vekt på inntil 15 kg, ifølge Havforskningsinstituttet.

Foto: Havforskingsinstituttet

Verdensrekorden på uer er 12,14 kilo og er tatt på en oljeplattform i Nordsjøen, skriver Fiskeavisen som først omtalte saken om Axner.

Et slags lykketreff

Seniorforsker Benjamin Planque på havforskningsinstituttet i Tromsø sier at fangsten er uvanlig. En så stor uer som Axner fanget kan være mer enn 40–50 år gammel.

Benjamin Planque

SENIORFORSKER: ved Havforskningsinstituttet i Tromsø, Benjamin Planque har blant annet forsket på fisk som lever i dypet.

Foto: HAVFORSKNINGSINSTITUTTET

– Å fange en uer på 9,66 kg med fiskestang er uvanlig. De eldre individene kan samle seg i et begrenset område, så du kan være heldig «å treffe på» en gammel og stor uer, forklarer Planque.

Men i en så gammel fisk kan det samle seg litt av hvert.

– Parasitter og miljøgifter kan samles i en så gammel og stor fisk, men det ser ikke ut til at denne fisken har ekstern parasitt. Så den smaker helt sikkert godt, avslutter Planque.