Hopp til innhold

– Ikke vær bekymret for de unges nettbruk

Denne uken har det blitt publisert en rekke trusler på mobilapplikasjonen «Jodel». Men sosiale medieekspert Cecilie Staude mener du som forelder stort sett ikke trenger bekymre deg.

Aida Knutsen tror ungdom må ha en egen arena

Aida Knutsen mener foreldre aldri vil kunne kontrollere alle apper barna har, og sier det er viktig for ungdom å ha en egen arena.

Foto: Vilde Bratland Erikstad

Den siste tiden har flere plattformer blitt brukt til å legge ut innhold som noen har opplevd som skremmende. En melding på appen Jodel gjorde onsdag at over 2000 elever og ansatte ved flere skoler på Helgeland ble sendt hjem.

Cecilie Staude

Cecilie Staude er ekspert på Sosiale medier og høyskolelektor ved BI. Hun mener dagens sosiale medier drar med seg mest positive opplevelser for unge.

Foto: Privat

Men sosiale medier-ekspert Cecilie Staude mener de unge stort sett er flinke nettbrukere, og at det heller kan være de eldre generasjonene som har dårlig nettvett.

– Barn og unge har kontroll på hvordan man skal fremstå i ulike kanaler på nett. De over 40 år mangler derimot denne erfaringen, og kan i mange tilfeller være de som oppfører seg feil i sosiale medier.

Brukervanene på ulike sosiale medier blant unge har forandret seg med tiden. Nye plattformer dukker stadig opp, og Staude ser at unges medievaner endrer seg når en plattform tiltrekker seg eldre generasjoner.

– På et foredrag under Nordiske Mediedager var det en som sa at Facebook er som en nattklubb. Når moren din kommer dit går du et annet sted, forteller Høyskolelektoren fra BI.

– Kjenner seg igjen

Utsagnet kjenner videregåendeelevene Aida Knutsen og Emelie Anke (17 år) fra Bodø seg igjen i.

– Hvis jeg hadde vist mamma det som står på Tumblr tror jeg ikke hun ville blitt særlig stolt, men det er jo ingenting som er ment alvorlig, sier Knutsen.

Jentene forklarer at unge og voksne ser ulikt på bruk av plattformene. De mener det er viktig at unge har sine egne arenaer, som ikke foreldrene overvåker til enhver tid.

– Man er en annerledes person når man er med vennene sine enn når man er med foreldrene, og da er det en selvfølge at vi finner egne arenaer, sier Knutsen.

Disse appene er populære nå

Mange ungdommer har delvis forlatt plattformene «Facebook» og «Twitter» til fordel for applikasjoner som Instagram, Formspring, Snapchat, Tumblr, VSCO, Kiwi, Jodel, Weheartit og Kik.

I starten delte flere bilder på plattformer som bloggtjenesten «Piczo», eller andre plattformer som «Fettnerd» og «Nettby». Videre kom Facebook på banen, før plattformer som Instagram, snapchat og Tumblr ble mer populære.

– Når de voksne kom på Facebook ble det kleint å legge ut bilder der, derfor flyttet mange seg over til Instagram og Tumblr, før VSCO og Weheartit også ble populære, forteller Knutsen.

Hva er forskjellen på disse plattformene?

– På VSCO har man egen bruker, hvor man legger ut litt andre typer bilder enn på Instagram. Mange deler mer halvnakne og lettkledde bilder der enn på Instagram, forteller Knutsen.

17-åringene Aida Knutsen og Emilie Anke

Aida Knutsen og Emelie Anke går forskerlinjen ved Bodin videregående skole i Bodø.

Foto: Vilde Bratland Erikstad

Weheartit og Tumblr er også bildedelingstjenester, men her legger færre ut bilder og flere deler mer.

– På Tumblr finner man mange inspirasjonsbilder, sier Anke.

– Hvor lenge kan du sitte å se på Tumblr?

– Det er som å spørre hvor lenge man kan sitte på Netflix. På Tumblr kan man sitte i det uendelige til man sovner av, sier Knutsen.

– Negativt for de populære

På de fleste nettsamfunn kan brukerne dele egne meninger og erfaringer, men på forskjellige måter. Twitter kom på banen tidlig, og er fortsatt en svært populær tjeneste. Flere plattformer har blitt populære den siste tiden, slik som spørsmålstjenesten Formspring, Kiwi og chattetjenesten Kik.

Kik har blitt kritisert for å være pedofiles drømmeportal på sosiale medier. Og tenåringene Anke og Knutsen bekrefter at plattformene kan misbrukes til det negative.

– Det som er negativt med for eksempel Kiwi er gjerne for folk som er populære. Personer som alle vet hvem er blir det ofte skrevet mye dritt om, sier Knutsen.

– Har du opplevd noe negativt med disse anonyme apper?

– Jeg har blitt kaldt hore og utro, og andre påstander som ikke er sanne.

Jodel

Slik ser den omdiskuterte appen «Jodel» ut.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– «Jodeltrusler» bør ikke tas alvorlig

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel

Denne Jodel-meldingen skapte spekulasjoner om skoleskyting på Helgeland. Politiet anbefalte skolene å holde åpent, men flere skoler valgte å holde stengt.

Foto: Skjermdump fra Jodel

Tenåringene Knutsen og Anke forstår at trusselen i Mosjøen ble tatt på alvor, men hevder de selv ikke ville reagert på samme måte.

– Det er jo dumt om de voksne og politiet ikke reagerer på slike meldinger, og det faktisk skjer noe. På den andre siden må man huske at ungdommer skriver mye tull på apper som Jodel, sier Anke.

– Så hvordan ville dere reagert om det kom en slik jodel-melding om deres skole?

– Jeg hadde ikke tatt den alvorlig, og dratt på skolen, sier Knutsen.

– Situasjoner som den i Mosjøen kunne kanskje vært unngått om de voksne var innforstått med appene. Men samtidig, da ville vi ikke brukt den appen lengre, fortsetter Anke.

Jentene mener innholdet som publiseres på ulike apper ofte vil bli sett på som unormalt fra en voksen persons øyne.

– Foreldrene våre kunne kanskje trodd at vi har dårlig selvtillit og psykiske problemer av å se på noen av appene, men slik er det nødvendigvis ikke, forklarer Anke.

– Akkurat. Så hvis de voksne hadde visst ha som egentlig ligger bak Jodel hadde de ikke tatt det i Mosjøen så alvorlig, fortsetter Knutsen.

– Uproblematisk

Selv om foreldrene forsøker å følge med på hva de unge legger ut på sosiale medier mener høyskolelektoren de ofte blir rundlurt.

– Foreldre tror at de kan kontrollere barns bruk ved å være venner med dem på Facebook eller følge dem på Instagram. Bare dét sier alt om at de ikke har kunnskap nok. Barna våre velger nemlig selv hvem som skal se hvilket innhold, sier Staude.

Ingenting dokumenterer at de unge forlater plattformene, men brukervanene forandres. Lukkede Facebook-grupper og gruppesamtaler er vanlige blant unge, i tillegg til at de har nye plattformer å dele informasjon på.

– Mesteparten av det som skjer på sosiale medier blant unge er helt uproblematisk. I det store og hele er appene og kanalene noe barna bruker på gode måter.

– Et redaktøransvar ovenfor seg selv

Eksperten på sosiale medier mener hver enkelt har et «redaktøransvar» ovenfor seg selv. Når barna er aktive på sosiale medier er det dermed foreldres ansvar.

– Mange har en tendens til å skylde på Facebook, Snapchat og Instagram. De sier kanskje at plattformene bidrar til alt som er negativt, men sånn kan man ikke se på det. Foreldrene har nemlig et stort ansvar, som legges til side på grunn av kunnskapsmangel.

Rådet fra Staude til foreldre som ønsker å følge med på barnas mediebruk er å ikke angripe plattformene eller tenke for mye på kontroll, men heller vise nysgjerrighet.

– Barn og unge har kontroll på hvordan man skal manøvrere og fremstå på nettet. Mesteparten av det som foregår på sosiale medier er ting som er til glede for veldig mange mennesker.