Hopp til innhold

– Høsten har gitt noen av de beste dagene for surfing noensinne

En høst preget av strålende vær har bidratt til en massiv økning av surfeturister i Lofoten. – Vi har dobla omsetninga i forhold til i fjor, sier guide.

Surfing i Unstad

Tre ganger verdensmester Mick Fanning leker seg i bølgene på Unstad.

Foto: Andreas Wolden

Gode vindforhold og store bølger har gjort Unstad til Arktis' svar på Hawaii. Hvert år kommer mennesker – både proffe og amatører – til Lofoten for å teste surfeferdighetene sine i et rått, kaldt og tøft klima.

Surfing i Unstad

Surfeaktører i Lofoten forteller om tidenes sesong.

Foto: Andreas Wolden

Det turkisfargede vannet står i sterk kontrast til de dramatiske fjellene, noe som gir gode fotomuligheter for så vel hobbybaserte som profesjonelle fotografer. Nylig tok New York Times turen for å overvære konkurransen «Lofoten Masters».

Resultatet ble en lengre reportasje på nett, så vel som forside og dobbeltside i sportsseksjonen 23. oktober. Verdt minst flere hundre tusen i markedsføringsverdi.

– Denne høsten har vært et eventyr. Vi har hatt en dobling i omsetning sammenlignet med i fjor, med tusenvis av besøkende, sier Kristian Breivik ved Lofoten surfsenter.

Selskapet driver utleie av våtdrakt og surfebrett, og er lokalisert like i nærheten av strandområdet som har økt dramatisk i popularitet de seneste årene. De er også den eneste norske produsenten av surfebrett – «Frost Surfboards».

– Vi kan trygt si at årets sesong er tidenes. Nylig hadde vi besøk av Stephanie Gilmore, seks ganger kvinnelig verdensmester i surfing. Og nå er Mick Fanning her.

Fanning er tre ganger verdensmester, og kom seg så vidt unna da to digre haier gikk til angrep under VM-turneen i surfing i Sør-Afrika i fjor.

– Det er jo en fordel, at man slipper å bekymre seg for hai her, sier Breivik.

Surfing i Unstad

Høye fjell omgir stranda.

Foto: Andreas Wolden

Sprengt kapasitet

Ved Lofoten Folkehøgskole er Torbjørn Nilsen lærer ved linja «surfing og ski». De har lenge sett hvordan surfeparadisene Unstad og også Flakstad de siste årene har tiltrukket seg surfere fra hele verden.

Det er nok ikke mange steder i verden hvor en kan kjøre ski og surfe på én og samme dag. Det har ført til at kapasiteten ved studielinja er sprengt.

– Vi startet opp dette tilbudet for litt over syv år siden, og interessen har vært stor hele veien. Det blir raskt fullt, og vi har ventelister hvert år, sier Nilsen.

Han har inntrykk av at interessen bare er økende. De tar inn 16–17 elevert hvert år, men har foreløpig ingen planer om å utvide tilbudet – etterspørselen til tross.

– Det er ikke så enkelt å utvide, siden det ikke er så mange strender som er gunstige for nybegynnere. Det blir også vanskeligere å organisere. Per nå holder det med de plassene vi har.

Surfing i Unstad

Lofoten har en del naturgitte forhold som tiltrekker folk fra hele verden.

Foto: Andreas Wolden

Stor vekst

Markedsansvarlig Kristian Nashoug ved Destinasjon Lofoten forteller om en turistnæring som blomstrer. Han har tatt en titt på statistikken, som bekrefter inntrykket til surfeinstruktør Kristian Breivik:

Hittil i år har turistveksten vært på 10 prosent – størst blant utenlandske tilreisende, hvor tallet er 20 prosent økning i forhold til i fjor.

– Det har blitt trendy å være aktiv. Mange av dem som kommer hit, ønsker ikke bare spektakulære naturopplevelser. De ønsker gjerne å teste ferdighetene sine på ski eller på surfebrett.

Veksten i vinterturisme, fra januar til april 2015-2016, var på nærmere 20 prosent totalt. Blant utlendinger isolert sett var veksten på hele 57 prosent.

– Utviklingen med hensyn til vinterturisme har vært positiv i lengre tid. Vi ser at turistsesongen bare blir lengre og lengre. Folk søker seg hit for å oppleve nordlys, toppturer på ski samt det spesielle arktiske lyset om vinteren.

Surfing i Unstad

Kaldt, vått og rått. Dette er det som tiltrekker mange.

Foto: Andreas Wolden

«Dritbra»

Anker Frantzen fra Ballstad er en av dem som har brukt mye tid på surfebrettet. Den da 14 år gamle gutten deltok i sitt første VM i California i fjor, og har flere deltakelser i NM, EM og andre konkurranser bak seg.

– Det har vært dritbra, med masse fine bølger. Under VM kom jeg på 28. plass av rundt 58 deltakere. Det er jeg ganske fornøyd med, sier Frantzen, som har satset mest på lokale konkurranser i år.

Under VM slo han land som Sverige og Russland, og ble best blant de norske. Far Tommy Olsen driver Unstad Arctic Surf – den andre av aktørene som tilbyr surfetjenester ved Unstad.

– Det er ikke veldig mange barn og unge som driver på med dette her, men det er en gryende aktivitet. Anker er fantastisk flink, og det er opp til han selv hva han vil satse på. Foruten surfing, liker han både snowboard og skateboard.

– Hvordan har året vært for din bedrift?

– Vi har holdt på med dette i 14 år, og 2016 har vært fantastisk. Vi er i ferd med å få en helårsbedrift, og det er et forholdsvis nytt fenomen, sier Olsen.

Anker Frantzen klar for VM i surfing for juniorer

Surfetalentet Anker Frantzen har deltatt på lokale konkurranser i år.

Foto: Privat

NRK har tidligere skrevet om Thor Frantzen, som trolig var den første til å sjøsette et surfebrett i Lofoten. Sammen med Hans Egil Krane bestemte de seg for å snekre sine egne brett, og resten er historie.

Leker seg i bølgene

Tilbake på Unstad er Mick Fanning ute og leker seg i bølgene. Det blir det gode bilder av. Hobbyfotograf Andreas Wolden knipser ivrig i vei, og laster bildene opp på sosiale medier – til glede for både norske og utenlandske surfetilhengere.

Han beskriver årets høst som en drømmehøst.

– Jeg er ikke så mye i vannet selv, men tar mye bilder. Det er ikke tilfeldig at Lofoten tiltrekker seg verdens beste surfere. Det er en unik kombinasjon av en rekke naturgitte forhold som har plassert oss på kartet, sier Wolden, som selv bor 10 minutter unna Unstad.

Det er Kristian Breivik helt enig i.

– Vi som bor her tenker kanskje ikke helt over hvor eksotisk det er. Det er rent her, med en krystallklar luft. Det er en mektig kombinasjon som slår pusten ut av folk. Men først og fremst har vi bølger i verdensklasse.

Bildene i denne artikkelen ble tatt av Andreas Wolden i går, med Mick Fanning i bølgene. Kristian Breivik var selv ute og surfet på et «hemmelig sted», og beskriver torsdagens forhold som noe helt spesielt.

– Jeg har surfet i mange år, og dette var en av de beste dagene jeg har vært ute noensinne. Det var ingen vind, men perfekte bølger og et nydelig lys, sier Breivik.

Nå er det trolig slutt for denne gang, for meteorologene har meldt total omlegging av været i helgen.