Surfetalentet Anker (14) klar for VM

For første gang er Norge med i VM i surfing for juniorer, med blant andre Anker Frantzen fra Lofoten på laget.

Anker Frantzen klar for VM i surfing for juniorer

14-åringen kom på 3. plass i Lofoten Masters i fjor, og nå håper han på en VM-tittel.

Foto: Privat

Siden han var tre år gammel har Anker Frantzen fra Ballstad brukt mye tid på surfebrettet. Nå er 14-åringen klar for sitt første VM, som starter i Oceanside i California i morgen.

– Det blir litt skummelt, men jeg gleder meg kjempemasse. Adrenalinkicket man får når man kommer seg på den perfekte bølgen er ubeskrivelig, forteller den unge surferen.

Han er på plass i USA, der han sammen med fem andre ungdommer fra Norge skal være med i VM fra 11. til 18. oktober.

Laget består i tillegg av Rolf Brusso, Christian Schjørn, Emilie Mong, Bendik Borgen og Marie Kathleen Milner. I år er første gang Norge er representert i Junior-VM.

Kjent surfestrand

Sin unge alder til tross har Anker Frantzen tre deltakelser i NM, en i EM og flere andre konkurranser bak seg. For med den verdenskjente stranda Unstad i hjemkommunen Vestvågøy, er det lett å velge surfing som fritidsaktivitet.

– Unstad har betydd veldig mye for meg, og for at jeg har fått interessen for surfing.

– Og det har betydd mye for at han er blitt så flink, legger pappa Tommy Olsen til.

Anker Frantzen på Unstad i Lofoten

Unstad har en strand på rundt 200 meter med store rullesteiner i begge ender, og er populær blant surfere fra både inn- og utland.

Foto: Privat

Resultater fra konkurranser det siste året avgjør hvem som får delta i verdensmesterskapet.

– Dette er andre året jeg surfer som junior, men i Norge må jeg surfe med de voksne. Men det er bare artig å få bryne seg på de beste, sier Anker Frantzen.

– Varmere i vannet

Som oppvarming har han skatet mye i sommer og høst, og surfet når forholdene har vært gode ved den lokale surfestranda. At vanntemperaturen i California er en god del høyere enn hjemme, har han ikke noe imot.

– Det er veldig mye enklere å padle ut i bølgene her uten den tykke våtdrakten. Jeg prøver å ikke tenke så mye på konkurransen, det er viktig å ha det artig i vannet, samtidig som jeg lærer nye triks, sier Frantzen til NRK.

– Jeg har ikke noen store forventninger bortsett fra å avansere i ett «heat», og ha det sinnsykt skøy. Og så gleder jeg meg til å treffe og surfe i sammen med de andre norske surferne.

Det 14 år gamle surfetalentet Anker Frantzen har startet oppkjøringen til surf-VM for juniorer som starter i Calofornia til uka.

– Det surfes normalt i firemanns «heat» i 25 minutter, og så får du poeng fra 0 til 10. Kriteriene for å få en god score er «speed, power and flow», forklarer 14-åringen.