– Hørte bare et hyl fra elevene

Elevene ved Leirfjord barne- og ungdomsskole fikk seg en skikkelig overraskelse da de sprettet opp buken på ørreten. Ut spratt det et hårete, halvfordøyd muselik.

Ørret med mus i magen, Leirfjord

Denne glupske ørreten hadde slukt ei mus i Ranvatnet i Leirfjord.

Foto: Ellen Meisfjord

Det var Nordlys som først fortalte om den glupske ørreten, som selv nesten endte som kveldsmat for sultne niende- og tiendeklassinger på kickoff-klassetur ved Ranvatnet i Leirfjord.

– Vi hadde fått flere fisk og skulle steke fisken på bål og kose oss, da jeg hørte et hyl, forteller lærer Ellen Meisfjord ved Leirfjord barne- og ungdomsskole til NRK.

Tiendeklassingen Emil Olaussen hadde fått en fin kilostor ørret på kroken, men da han åpnet magen på fisken veltet det ut ei hårete mus.

– Et ufyselig syn

– Det var et skikkelig ufyselig syn. Musa var halvveis fordøyd, og det var mildt sagt uappetittlig. Ingen av oss hadde lyst å spise ørreten.

Verken Meisfjord eller har aldri vært borti noe liknende, og sammen med elevene gravde hun ned den spesielle fangsten.

– Heldigvis fikk vi mye fisk – uten ubehagelige overraskelser i magesekken, så det ble en flott, minnerik tur, forteller læreren til NRK.

Brukte mus som agn

Blant sportsfiskere snakkes det ofte om den grådige ørreten. At ørret tar gnagere er kjent – og det finnes det museimitasjoner å fiske med.

– Det var en kollega som mente at man før i tiden brukte død mus som agn når man skulle fiske ørret. Men det har ikke jeg hørt, sier Ellen Meisfjord.

Hva sier eksperten?

Ørret i Kvitseidvatnet

Ørreten er en allsidig opportunist som utnytter det den finner. Det betyr at den kan ha både smågnagere og andre artsfrender på menyen, ifølge ekspertene.

Foto: Tore Oldeide Elgvin

Ifølge forsker Ingeborg Palm Helland ved Norsk institutt for naturforsking er ørreten en glupsk rovfisk. Mus og andre gnagere som legger på svøm er utsatt for angrep.

– Når ørreten er blitt kjøtteter kan den spise hva som helst. De er kannibaler som spiser annen ørret og fisk. Lemen og mus blir et lett bytte, sier hun til NRK.

En slik diett har ingen betydning for ørretens matverdi for oss mennesker.

Rent bortsett fra at tanken på at ørreten som surres i rømme faktisk har spist noen hårete lemen og mus.

– He, he. Nei der gikk grensen både for oss voksne og ungdommene, sier lærer Ellen Meisfjord ved Leirfjord barne- og ungdomsskole.