– Her prøver reven seg på en liten «frekkas»

En rev er et lett bytte for en stor kongeørn. – Jeg har aldri sett reven våge seg så tett innpå en ørn som i dette tilfellet, forteller Stein Halvorsen om bildet han nylig tok i Saltdal.

Rev og ørn i Saltdal

Reven har respekt for ørna. Det har den god grunn til.

Foto: Stein Halvorsen

Stein Halvorsen fra Rognan er glad i å vandre i naturen i Saltdal, og får rett som det er overvære spennende møter mellom ulike dyrearter.

Mer sjeldent er det at han får fanget det på film.

Det gjorde han imidlertid denne gangen. Av bildene, som er tatt med viltkamera, kan man se hvordan en rødrev reagerer i møte med en kongeørn ved åtslet av en trafikkdrept rein.

– Jeg har noen bilder der reven står på god avstand fra ørna, men aldri så nært som i dette tilfellet. Ørna har ikke noe problem med å ta reven dersom den vil, forteller Halvorsen, og legger til:

– Jeg har lagt merke til at reven har høy haleføring i slike situasjoner. Jeg tror det kan være et forsøk på å gardere seg. Hvis ørna kommer ned og skal prøve å ta reven, så hogger den tak i halen i stedet.

Viser hierarkiet i naturen

Av bildene kan man se hvordan reven pent og pyntelig venter på at matfatet skal bli ledig. At reven tør å gå såpass nært synes Vegar Pedersen i SNO i Nordland er modig.

– Det er litt «risky business» for reven å gå så nært koneørna, for ørna er i stand til å både jakte og drepe en rødrev. Det har vi sett på fjellet, forklarer Pedersen.

Ørn i Saltdal

Dumdristig eller ei? Denne reven venter tålmodig på tur.

Foto: Stein Halvorsen

– Sånn sett er det en liten frekkas denne rødreven prøver seg på. Han er kanskje litt dumdristig når han våger seg fram slik, fortsetter han.

Bildene viser litt av hierarkiet i dyreriket, mener rovviltkontakten i Statens naturoppsyn. Kongeørna har førsteretten mens reven må stille seg i kø.

At reven våger være litt frekk henger nok også sammen med at ørna befinner seg på bakken. Hadde rovfuglen kommet seilende fra lufta ville situasjonen straks vært en annen.

– Kongeørna er opptatt med å spise og står med ryggen til. Den er ikke en like stor trussel så lenge den er på bakken.

– Ser forskjellig

Det er ikke første gang Halvorsen har tatt interessante bilder med viltkameraet sitt. I desember 2015 fikk han et bilde av en gaupe og en jerv på ett og samme bilde.

Et bilde det kanskje ikke finnes maken til.

– Jeg ser litt forskjellig, men så er jeg jo ganske mye ute også, sier Halvorsen.

Rev i Saltdal

Til slutt kunne endelig reven ta del i festmåltidet.

Foto: Stein Halvorsen