Hopp til innhold

– Det må ha vært forferdelig å forlate vennene sine der nede

Finske Taija Nevalainen har selv vært nede i dødsgrotta hvor to dykkere omkom på 130 meters dyp fredag.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.

Taija Nevalainen

Ekstremdykker Taija Nevalainen.

Foto: Privat

Dykkerekspedisjon i Pluragrotta i 2012

Bilde fra nedstigningen i Pluragrotta i 2012.

Foto: Taija Nevalainen
– Jeg kan ikke tenke meg hvor vanskelig det må være for de tre som overlevde, sier Taija Nevalainen til NRK.no.

Den finske ekstremdykkeren er en av svært få dykkere som har vært nede på 130 meters dyp i Pluragrotta i Rana, som er Nord-Europas dypeste grotte.

– Forferdelig å forlate sine venner

Politiet bekreftet tidligere fredag at to sportsdykkere hadde omkommet i en ulykke i grottesystemet i Plurdalen utenfor Mo i Rana. Tre andre dykkere overlevde, men ble sendt direkte til Universitetssykehuset i Tromsø for behandling i en trykktank.

Taija Nevalainen kjenner godt til de to omkomne dykkerne.

– Det er kun et titalls personer i Finland som kan utføre slike ekstreme dykk. Dykkermiljøet i Finland er slik at alle kjenner alle. Det er svært trist det som har skjedd.

– Jeg vet ikke hvordan situasjonen har vært i grotta, men det må ha vært forferdelig å forlate sine venner. Valget man gjør handler om å eventuelt risikere sitt eget liv for å berge andres.

– Veldig risikabelt

Ifølge en kilde i grottemiljøet i Rana er dette andre gangen det dykkes helt ned til 130 meter i Pluragrotta. Sist det skjedde var i 2012 – også den gangen var det finske dykkere som gikk ned til hele 132 meter.

– Det er overhodet ikke vanlig å dykke ned til 130 meter. Det er risikabelt. Dersom noe går galt, tar det flere timer å komme seg opp. I tillegg er det kulden, sier grottedykkeren til NRK.no.

  • Se video av dykket ned til 130 meter øverst i artikkelen.

Taija Nevalainen kjenner godt til risikoen, men mener alle som driver grottedykking er klar over denne.

– Det er sånt som kan skje. Det er knyttet høyere risiko til slike dykk som vi her snakker om. Det er de som dykker klar over.

Det finnes ingen statlige regler for fritidsdykking, men på Norsk grottedykkerforbund sine arrangementer er det en dybdebegrensing på 50 meter.

Krevende å finne de omkomne

politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt

Politiinspektør Kristin Elnæs

Foto: Frank Nygård / NRK

Politiet på Helgeland sier det vil bli en krevende operasjon å hente ut de to omkomne finske dykkerne fra Nord-Europas dypeste grotte.

– Vi må klarlegge hvilken ekspertise vi trenger for å kunne gjennomføre en aksjon. Å hindre at noen blir utsatt for noe tilsvarende, det er vårt fokus nå, sier politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt til NRK.no fredag kveld.

De tre overlevende skal, etter det politiet har fått opplyst fra sykehuset i Tromsø, være i relativt god form. Den ene skal ha lettere symptomer på dykkersyke.

Dykkeforbud og ferdselsforbud i grottene opprettholdes inntil videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dykkerulykke i Rana

Det var i dette hullet de fem dykkerne gikk ned torsdag kveld. Like etter midnatt fikk politiet beskjed om ulykken.

Foto: Hans Petter Sørensen

Dødsulykke også for sju år siden

Grotta er landets største vannfylte grottesystem og er et yndet utfartsmål for dykkere.

– Jeg håper ikke politiet nå stenger grotta for dykking permanent, sier Taija Nevalainen.

Men dagens tragiske ulykke er ikke den første i Pluragrotta. 16. august i 2006 omkom en 37 år gammel mann fra Grimstad i en drukningsulykke 1200 meter inn i det massive grottesystemet.

Den omkomne dykket sammen med en annen, men gikk tom for luft på 110 meters dyp etter å ha fått skader på dykkerutstyret.

Makkeren klarte å ta kameraten opp på 75-meters dyp, men da stod ikke lenger livet til redde. Kameraten måtte da komme seg ut, for å i det hele tatt berge sitt eget liv. Den omkomne ble hentet ut etter tre uker.

Etter denne dødsulykka ble grotta stengt i lang tid.

37-årig dykker omkom i Plura i 2006

VIDEO: Om kvelden 16. august 2006 omkom en dykker i grotta Plura. Ulykken skjedde 1200 meter inne i fjellet på 75 meters dyp.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Elva Plura» i nytt vindu