Hopp til innhold

Dykkerforbundet: – Trygt å dykke dersom du følger sikkerhetsreglene

– Dersom man følger sikkerhetsreglene som ligger til grunn for grottedykking er det trygt å dykke i Pluragrotta, sier leder Morten Dyrstad i Norsk Grottedykkerforbund.

Trollkirka grottetur i Plurdalen

To sportsdykkere døde i det vannfylte grottesystemet i Mo i Rana i natt. Tre personer er sendt til UNN med ambulansefly.

Foto: Janne Suhonen

To sportsdykkere er bekreftet omkommet etter en ulykke i et det vannfylte grottesystem i Plurdalen Mo i Rana. Tre personer er sendt til UNN med ambulansefly.

– Våre tanker går først og fremst til pårørende og venner av de forulykkede, sier leder Morten Dyrstad i Norsk Grottedykkerforbund til NRK.no.

To dykkerteam

Omstendighetene rundt selve ulykken er uklare. Politiet på Helgeland har heller ikke bekreftet hvor dypt finnene befant seg da ulykken inntraff.

Dyrstad opplyser at de fem finnene dykket i to team, ett på tre og ett på to dykkere.

– De har med seg nok pustegass for å hjelpe både seg og dykkepartner ut om noen ikke kan bruke sine egne backupsystemer, sier han.

Han vil ikke begi seg inn på en spekulasjon om hva som skjedde langt nede i dypet like etter midnatt natt til fredag.

Vil ikke spekulere

Her gikk de finke dykkerne ned til Pluragrotta

Her gikk de fem dykkerne ned i grottesystemet torsdag kveld.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Alle forsøk på å forklare hva som kan ha skjedd blir derfor spekulasjoner, sier han til NRK.no.

Dyrstad sier at temperaturen nede i det over hundre meter dype grottesystemet holder mellom 0 til 6 grader året rundt. Selv har han kun dykket i Plurasystemet om sommeren.

– Dykketeknisk er det ingen forskjell på å dykke der om vinteren som om sommeren.

Det er heller ikke vanlig at de utenlandske dykkerteamene har med seg guide eller kjentmann under vann.

– De dykker på eget ansvar. Det finnes heller ingen restriksjoner for hvor dypt man kan dykke. Det er Friluftsloven som gjelder, sier Dyrstad til NRK.no.

På Norsk grottedykkerforbund sine arrangementer er det imidlertid ikke lov å dykke på mer enn 50 meters dyp. Dødsulykka som skjedde i 2006, da en 37-årig nordmann omkom skjedde på 60 meter.

Verdensberømte grotter

Grottene i Plurdalen i Rana er et område som blir benyttet av skandinaviske, europeiske og russiske dykkere. Plura er den største vannfylte grotten i landet. fra åpningen på man svømme flere hundre meter under vann for å komme inn i det første luftrommet. Videre innover finnes det mange sideganger og passasjer. Systemet er omfattende og innbyr til dykking på alle nivåer, ifølge Dyrstad.

Dykkereldorado

– Det er et veldig stort, spektakulært og samtidig vakkert grottesystem med flere variasjoner med hele spekteret innenfor grottedykking på ett sted, sier Dyrstad.

Det var en dødsulykke i Pluragrotta i 2006, men Dyrstad sier sporten sjelden rammes av alvorlige ulykker.

– Grottedykking utøves over hele verden med svært lav risiko. Dagens prosedyrer for sikker dykking i vannfylte grotter er laget nettopp for å forhindre at ulykker skal skje. Det betyr at allerede svært erfarne sportsdykkere går gjennom krevende trening og alltid har med seg utstyr for å håndtere alle sannsynlige scenarioer selv på verst tenkelige tidspunkt, sier han.