Hopp til innhold

Dødsulykke i samme grotte for sju år siden

Grotten i Mo i Rana der to dykkere omkom har også tidligere vært åsted for en tragisk drukningsulykke. I 2006 mistet en 37 år gammel mann livet. Den gang tok det over to uker før britiske spesialdykkere kunne hente ut den omkomne.

Inngangen til Trollkirka

MASSIVT GROTTESYSTEM: Pluragrotta i Mo i Rana er et yndet utfartssted for sportsdykkere, men dykking i det vannfylte grottesystemet har også tatt flere liv. Her ved inngangen til Trollkirka.

Foto: Lars Petter Kalenberg/NRK

To sportsdykkere er bekreftet omkommet og tre personer er sendt til sykehus etter en dykkerulykke i Pluragrotten i Mo i Rana. Politiet fikk melding like etter midnatt og stedet er stengt av mens etterforskningen av ulykken pågår.

Grotta er landets største vannfylte grottesystem og er et yndet utfartsmål for dykkere. Men sportsdykkingen er også forbundet med risiko og dagens tragiske ulykke er ikke den første i Pluragrotta.

Gikk tom for luft på 110 meters dyp

16.august i 2006 omkom en 37 år gammel mann fra Grimstad i en drukningsulykke 1200 meter inn i det massive grottesystemet.

Den omkomne dykket sammen med en annen, men gikk tom for luft på 110 meters dyp etter å ha fått skader på dykkerutstyret.

Makkeren klarte å ta kameraten opp på 75-meters dyp, men da stod ikke lenger livet til redde. Kameraten måtte da komme seg ut, for å i det hele tatt berge sitt eget liv.

37-årig dykker omkom i Plura i 2006

VIDEO: Om kvelden 16. august 2006 omkom en dykker i grotta Plura. Ulykken skjedde 1200 meter inne i fjellet på 75 meters dyp.

Hentet ut etter to uker av britiske spesialdykkere

Søket etter den omkomne ble den gang oppfattet som så krevende og farlig at politiet nektet norske grottedykkere å hente ut sin døde kamerat.

– Dette viser seg å være en ganske komplisert sak. Det er langt inn i grotta og det er snakk om store dyp når vi skal forsøke å finne den savnede. Dette krever lang og grundig planlegging, sa politioverbetjent Roar Tøgersen til NRK den gang.

Politiet fikk kraftig kritikk for avgjørelsen om å vente med søket, men forsvarte avgjørelsen med de ikke ville risikere frivillige dykkeres liv.

Det ble også krevd en godkjenning fra Arbeidstilsynet for å sende folk ned i grotten.

Det tok derfor over to uker fra ulykken skjedde og til den omkomne ble hentet opp. Da ble det flydd inn britiske spesialdykkere som hentet ut 37-åringen.

Dykkermiljøet rystet av nok en dødsulykke

Trolig er det snakk om to finske dykkere som har mistet livet i torsdagens ulykke. Dødsfallene går hardt inn på det norske dykkermiljøet.

– Våre tanker går akkurat nå først og fremst til pårørende og venner av de forulykkede, sier Morten Dyrstad i Norsk Grottedykkerforbund.

Han sier at han ikke kjenner til at det skal ha kommet noen regelendringer med tanke på fremgangsmåten med tanke på redningsdykking og sier at de nå forholder seg til politiet.

På tross av de tre dødsulykkene i grottesystemet, mener Dyrstad at grottedykking ikke innebærer høy risiko.

– Vanligvis er grottedykking en sikker og positiv idrett som utøves over hele verden med svært lav risiko. Dagens prosedyrer for sikker dykking i vannfylte grotter er laget nettopp for å forhindre at ulykker skal skje. Det betyr at allerede svært erfarne sportsdykkere går gjennom krevende trening og alltid har med seg utstyr for å håndtere alle sannsynlige scenarioer selv på verst tenkelige tidspunkt.

I dette hullet gikk de omkomne dykkerne ned

MISTET LIVET: I dette hullet gikk dem fem dykkerne ned. Bare tre av dem kom opp igjen.

Foto: Frank Nygård / NRK