Hopp til innhold

– Flere leger ønsker å forlate sykehusene

Selv om legestreiken er over, er det fortsatt uro blant sykehuslegene. – Det er en tillitskrise. Flere leger sier de ønsker å slutte ved de offentlige sykehusene, sier lege Hanne Winge Kvarenes, som var streikeleder ved Nordlandssykehuset

Streikeleder Hanne Winge Kvarenes i Bodø

– Vi fikk tydelig demonstrert at arbeidsgiver spekulerte i bruk av manglende dispensasjonssøknader. Vi har også fått et bevis for at leger ikke har samme streikerett som alle andre, sier lege Hanne Winge Kvarenes, som var streikeleder ved Nordlandssykehuset.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Fem dager har gått siden arbeidsminister Anniken Hauglie avsluttet norgeshistoriens lengste sykehusstreik med tvungen lønnsnemnd. Selv om legene er tilbake på jobb, er det på ingen måte ro i rekkene.

– Tvungen lønnsnemnd løser ingenting. Sykehusene er preget av uro og tillitskrise. Flere leger vurderer å slutte, sier lege i indremedisin og tillitsvalgt Hanne Winge Kvarenes, som var streikeleder ved Nordlandssykehuset under den fem uker lange streiken.

Hun har flere eksempler fra Nordlandssykehuset, som spilte en avgjørende rolle i legestreiken.

– En overlege har tatt kontakt med en privatklinikk for ekstrajobbing istedenfor kveldspoliklinikk ved sykehuset. To overleger vurderer å flytte til en annen kant av landet der det finnes private alternativer. En overlege skrev nå overtid for første gang i sin over 20 år lange yrkeskarriere, sier Kvarenes til NRK.

I tenkeboksen selv

Sykehusstreiken Nordlandssykehuset

Flere enn 600 ansatte ved 15 sykehus streiket i nær fem uker. Legene Hanne Winge Kvarenes og Rune Eilertsen ved Nordlandssykehuset gikk tilbake på jobb med blandede følelser.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Selv fikk hun en psykisk knekk etter det siste dramatiske døgnet av streiken. Hun klarte ikke å gå rett tilbake på jobb.

– Da det hele var over følte jeg at jeg hadde vært i en slåsskamp. Jeg kjente på noe som likner en kjærlighetssorg, hvor du føler deg bedratt. Heldigvis har jeg gode kolleger som så hvordan jeg hadde det. De ba meg om å gå hjem og ta en time-out.

Nå er også hun i tenkeboksen om sin egen jobb på Nordlandssykehuset.

– Jeg innser at jeg har hatt en naiv forestilling om at det å være ansatt i helsevesenet. Jeg har oppfattet det som et fellesskapsanliggende. Det gjør at jeg og mine kolleger jobber utallige timer gratis, og strekker oss langt ut over hva arbeidsplaner og avlønning skulle tilsi. Nå opplever jeg at jeg har en arbeidsgiver som ikke verdsetter det, sier Hanne Winge Kvarenes.

– Tillitskrisen vil fortsette

Rune Frøyland i Akademikerne Helse.

Rune Frøyland som leder i Akademikerne helse sier at uroen og tillitskrisen på Nordlandssykehuset preger hele sykehus-Norge.

Foto: Ellen Omland

Rune Frøyland som leder i Akademikerne helse sier til NRK at uroen og tillitskrisen på Nordlandssykehuset preger hele sykehus-Norge.

– Uroen i sykehusene vil fortsette – bare på andre arenaer. Den blir ikke mindre av at arbeidsgiver har spekulert i nemnd og nekter å bruke innvilgede dispensasjoner, sier Frøyland.

Akademikerne helse har de siste dagene fått mange telefoner og eposter fra leger som ønsker seg vekk fra sykehusene.

– Vi ønsker jo egentlig ikke å slutte. Det vi ønsker er gode arbeidsvilkår. Mange er fortvilet over at de mister kontroll over arbeidsdagen sin. Det er ingen god følelse. Jeg tror nok vi vil se at mange leger vil bytte jobb, og prøve seg i private klinikker.

Det endelige oppgjøret ligger nå på Rikslønnsnemndas bord. Arbeidsgiverforeningen Spekter sier de vil avvente nemndas avgjørelse, som trolig ikke vil foreligge før etter jul.

– Vi avventer kjennelsen, og sykehusene vil selvsagt basere sin drift på det nemnda fastsetter som ny tariffavtale, sier Spekter-leder Anne-KariBratten.

Sykehusstreiken

Etter nesten fem uker med legestreik meldte Nordlandssykehuset i Bodø fra om at det var fare for liv og helse. Dermed grep arbeidsministeren inn med tvungen lønnsnemnd.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell