Hopp til innhold

– Eventyrlige inntekter for unge fiskere i vinter

Unge fiskere i 20-årene fikk millionlån av kommunen for å kjøpe seg egen båt. Etter fisket de siste månedene er det ingen som angrer på det.

Andøygutt

Totalt ti millioner kroner har Andøy kommune delt ut i avdragsfrie lån de siste to årene, blant mottakerne er båten «Andøygutt». Målet har vært å få flere unge inn i fiskerinæringen.

Foto: Bjørnar Sellevold

– Vi har tyveåringer som har tjent nesten én million kroner bare på to måneder i år. Det er helt eventyrlig, sier næringssjefen i Andøy kommune, Bjørnar Sellevold, entusiastisk.

Som NRK fortalte tidligere denne uka har årets skreifiske vært svært innbringende for fiskerne. Så langt i år er det dratt opp fersk torsk for 1.9 milliarder langs kysten.

I vesterålskommunen har det vært noen ganske så lukrative måneder for de yngste i bransjen, ifølge næringssjefen.

– Vi er nesten svimeslått over det enormt gode fisket som har vært i vinter, smiler han, og gleder seg samtidig over deres egen satsning på de yngre.

– Fikk ned forgubbingen

Bjørnar Sellevold

Næringssjef Bjørnar Sellevold hevder enkelte tyveåringer har tjent opp mot én million kroner på vinterfisket.

Foto: Privat

De siste par årene har nemlig kommunen delt ut totalt ti millioner kroner i avdragsfrie lån for å hjelpe unge til å kjøpe sin egen båt.

Målet? Å få ned gjennomsnittsalderen i fiskerinæringen.

– Vi har klart å få veldig mange unge folk inn i næringen i løpet av to år. Forgubbinga er generelt stor og bankene krever mye egenkapital for å støtte fiskeriprosjekt. Det har jo ikke ungdom i dag, med mindre de er gode til å spille pengespill, forklarer Sellevold.

I alt 20 prosjekter har mottatt kommunal støtte. Det har igjen ført til at om lag 40 personer er i arbeid på de aktuelle fiskebåtene.

– Vi har ikke tapt penger på noen av dem. Og de bidrar tilbake, både gjennom å betale ned lånet og ikke minst gjennom å skape arbeidsplasser og verdier i kommunen, sier næringssjefen.

Kjøpte seg to båter

Én av de som har fått et sekssifret beløp i lån fra kommunen er 20-åringen Magnus Andersen. Han roser politikerne for å satse på de yngre.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) står sammen med fisker Magnus Andersen på kaia

Magnus Andersen (20) eier allerede tre båter. Her avbildet ved en tidligere anledning da daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) var på besøk.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Det er et veldig bra tiltak. Mitt inntrykk er at vi har fått inn flere unge folk som eier sine egne båter, men det kan godt bli enda flere.

Selv brukte Andersen pengene som egenkapital til å kjøpe seg båt nummer to og tre.

Han bekrefter at det har vært noen innbringende måneder i vinter, men ønsker ikke røpe for mye når det kommer til inntektene.

– Jeg er fornøyd, men vi har ikke fått gjort opp det siste oppgjøret ennå.

– En gullgruve

Næringssjef Bjørnar Sellevold mener 20-åringen er et godt eksempel som har inspirert andre.

Han sier kommunen vil fortsette arbeidet med å rekruttere ungdom til yrket.

– Vi ønsker jo liv og røre langs kysten, og at ungdommen tjener såpass godt er bare positivt. Det ligger en gullgruve ganske nært oss med sikre inntekter for de som ikke er plaget med sjøsyke.