NRK Meny
Normal

17-åring tjente 10.000 «tungekroner» på én dag

Henning (17) fra Røst har nok fisk å jobbe med i påskeferien. Lørdag skar han 301 kilo torsketunger og satte ny rekord.

Tungeskjærer på Røst

Henning Hansen poserer foran kassene med torsketunger. Til sammen veier tungene 301 kilo og Henning skar alt på én dag. Det gir en god dagslønn for videregåendeeleven fra Røst.

Foto: Røst Sjømat A/S

Det er høysesong for lofotfisket og sjarkene kommer fullastede inn til mottakene. Det skaper lukrative arbeidsplasser for ungdommer på land. Henning Hansen er en av flere ungdommer som jobber på fiskemottak på Røst.

– Havet, båt og fisk har vært med meg hele livet, det er artig å jobbe med. Nå er det bra travelt her med masse båter som kommer inn, så det blir ikke så mye tid til pauser, forteller Henning.

Han har påskeferie fra videregående i Bodø og er hjemme på Røst for å tjene seg noen ekstra kroner. Det gjør han på fiskemottaket hvor han skjærer torsketunger. Forrige lørdag fikk han blod på tann og satte inn et ekstra støt.

Vi har sammenlignet det med tidligere rekorder her på bruket, og den forrige var på 251 kilo. Den rekorden knuste han med 50 kilo.

Thomas Hansen

– Jeg bestemte meg etter hvert for å nå 300 kilo, jeg tror kanskje det er ny rekord her på øya, sier han.

En slik innsats gjør at han ender opp med en dagslønn på rundt 10.000 kroner.

– Det blir nok mest sparing, så får jeg finne ut hva jeg har lyst å bruke de på etter hvert, forteller Henning.

Knuste rekorden

– Vi har sammenlignet det med tidligere rekorder her på bruket, og den forrige var på 251 kilo. Den rekorden knuste han med 50 kilo, forteller Thomas Hansen, formann i Røst Sjømat hvor Henning jobber.

Også på andre fiskemottak på Røst er de imponert over 17-åringen.

– Om det er ny rekord på øya vet jeg ikke, men 301 kilo er veldig mye. Det er ingen her som har skåret så mye, forteller Ståle Fagervik på Glea Fiskemottak.

Ungdommene som bidrar i høysesongen er viktig arbeidskraft. På Røst Sjømat er de til vanlig bare 6-7 ansatte, men i høysesongen er det mangedoblet.

– Det er ekstremt viktig med ekstra arbeidskraft, nå er vi 30 ansatte som jobber med sløy og alt. Det er gode tider på Røst nå, forteller Thomas Hansen.

Hektisk

Hansen mener at det å jobbe på et fiskemottak er en livsstil. Frem til 1. mai er det stort sett fisk rett fra havet, rund fisk, de jobber med, så tar tørrfisken over utover året.

– Det er lange dager og lite søvn, det er ikke en jobb, men en livsstil. Man lever og ånder for dette. Det er nå vi legger grunnlaget for resten av året, sier Hansen.

Den store pågangen av skrei merkes også på Glea Fiskemottak.

– Det er veldig hektiske dager nå, vi kjører på fra åtte om morgenen og noen ganger helt frem til midnatt, forteller Fagervik.