Hopp til innhold

– Et mer fleksibelt barnehageopptak er kommunenes ansvar

Regjeringen har gjort sitt for at opptaket til barnehager kan bli mer fleksibelt, mener Bjørn Haugstad fra Kunnskapsdepartementet.

Barnehage

Barn født etter 1. september har ikke krav på plass før hovedopptaket året etter. Illustrasjonsbilde.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Bjørn Haugstad

Bjørn Haugstad (H) fra Kunnskapsdepartementet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi er flere som er enig om at opptaket til barnehagene må mykes opp. Men vi har bevilget betydelig med penger til kommunene for å legge til rette for mer fleksibilitet, sier statssekretær Bjørn Haugstad til NRK.

Ifølge Haugstad har kommunene i år fått totalt 330 millioner kroner til dette formålet, og det legges opp til mer enn det dobbelte til neste år.

– Skaper ikke dette store forskjeller mellom kommunene?

– Som på flere andre områder er det forskjell fra kommune til kommune. Ikke bare i forhold til hvor god råd de har, men også hva som prioriteres.

– Unormalt mange fødsler

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det i fjor født 14 prosent flere barn i de tre månedene før 1. september, enn de tre månedene etter. Til sammenligning var forskjellen på 7 prosent i samme periode i 2010.

Trolig er grunnen at den rødgrønne regjeringen lovfestet retten til barnehageplass i 2009. Bare barn født innen utgangen av august har krav på plass.

Norsk jordmorforening vil derfor ha flere barnehageopptak for å lette den store pågangen fødeavdelinger opplever på sommeren.

– Det har blitt en slags babyboom midt på sommeren. Jeg har hørt fra både Haukeland, Stavanger og Oslo-sykehusene at det fødes unormalt mye, sier leder Kirsten Jørgensen.

– Det har alltid vært populært å føde på sommeren, men det har vært voldsomt de siste årene. Dette er noe politikerne bør gjøre noe med, sier Jørgensen til NRK.

– Viktig for folk

– Vi må gjøre det som skal til for å løse dette problemet, sier ordførerkandidat Ida Pinnerød.

Hun mener presset fødeavdelingene opplever på sommeren er bekymringsverdig.

Ida Pinnerød, ordførerkandidat for Bodø Arbeiderparti

Ida Pinnerød fra Bodø Arbeiderparti.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Hva skal dere gjøre med det?

– Vi ønsker å tilby barnehageplass fra fylte ett år uansett når på året barnet er født. I Bodø vil det for eksempel koste noen titalls millioner kroner, men det lønner seg på sikt. Dette er også noe som er svært viktig for innbyggerne, sier Pinnerød.

Arbeiderpartiet sentralt ønsker i første omgang å ha to barnehageopptak i året.