Hopp til innhold

– Endelig viser det seg at «manneinfluensa» ikke er noe å spøke med

En ny studie viser at kvinner takler influensa bedre enn menn. – Det er ikke tvil om at menn nå må få mer støtte og stell fra damene sine når de er syke, sier lege.

Nysing

En ny studie avkrefter «manneinfluensa» som en myte.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Funnene er interessante. Det kan se ut som østrogen faktisk spiller en rolle i forbindelse med smittsomme sykdommer, som virussykdommer og influensa, sier lege og rådgiver Raymond Dokmo ved Helse Nord.

Det er amerikanske forskere som står bak forskningen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet «American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology».

Dokmo mener studien endelig gir menn empirisk støtte for at «manneinfluensa» ikke er noen myte.

– Hvis denne forskningen stemmer, betyr det at menn faktisk blir mer syk. Da kan man si at det endelig viser seg at manneinfluensa ikke er noe å spøke med.

Uklar årsak

Legevaktsjef Raymond Dokmo utenfor legevakta i Bodø

– Det er ikke tvil om at menn nå må få mer støtte og stell fra damene sine når de er syke, sier lege Raymond Dokmo med glimt i øyet.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Studien ble gjort ved å ta celler fra nesen til menn og kvinner, og eksponere disse cellene for østrogen – det primære kjønnshormonet hos kvinner, samt en klasse legemidler som kalles SERM. Cellene ble så satt i kontakt med influensavirus.

– Da viste det seg at i «damecellene» så utviklet viruset seg dårligere, noe som betyr at cellene hos menn får større mengde virus som igjen kan gi mer sykdom, forklarer Dokmo.

Årsaken er ikke helt klar, men forskerne påpeker at det kan ha noe å gjøre med østrogenets evne til å redusere stoffskiftet i cellene, noe som kan forsinke virusets evne til å formere seg.

Kan brukes i behandling

Sabra Klein, hovedforfatter av studien, bemerker i en uttalelse gjengitt av IFLScience at «andre studier har vist at østrogen har antivirale egenskaper mot hiv, Ebola og hepatittvirus». Det som gjør hennes studie unik, er at de var i stand til å direkte identifisere den kjønnsspesifikke virkningen av østrogen.

– Vi ser et klinisk potensial i funnene, der østrogener som brukes i behandling av infertilitet og overgangsalder – også kan beskytte mot influensa, sier Klein.

Liten studie

Lege Raymond Dokmo påpeker samtidig at det er en forholdsvis liten studie, med de svakhetene det innebærer.

– Det blir imidlertid spennende å se hva fremtida bringer, sier han.