– Det har hendt at folk har satt opp telt for å få et glimt av dem

I dag skal to fjortenåringer fra Trofors fylle Oslo Spektrum ikke bare én, men to ganger. – Det er vanskelig å beskrive dette eventyret, sier mamma Gerd Anne.

Marcus & Martinus kommer med ny plate

Tvillingbrødrene slipper snart «Together», deres første engelskspråklige album. Til sammen har de solgt utrolige 400.000 konsertbilletter i de nordiske landene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

For ett år siden ble billettene til en konsert med Marcus og Martinus i Oslo Spektrum lagt ut for salg. Billettene ble revet bort på bare to timer, og duoen bestemte seg derfor for å sette opp en ekstrakonsert samme dag. De ble revert bort like raskt.

Lørdag er dagen hvor tenåringsyndlingene fyller Spektrum to ganger. Brødrene går først på scenen klokka 13, deretter klokka 18.

Mamma Gerd Anne synes det er litt rart at dagen endelig er her.

– Folk fra Trofors og Mosjøen har kommet nedover med hele familien. Vi vet at det koster mye penger, og setter utrolig stor pris på det. Støtten vi får hjemmefra varmer utrolig mye, sier hun til NRK.

Dette er et eventyr som det er vanskelig å beskrive.

Trenger privatliv

De to unge talentene er i vinden for tiden, og nylig ble det kjent at de skal opptre under Nobels Fredspriskonsert i Telenor Arena 11. desember. Der kan de potensielt nå ut til et nisifret antall TV-seere i showet som ledes av talkshow-verten Conan O'Brien.

Publikum lytter til Marcus & Martinus under en konsert

Publikum lytter til Marcus & Martinus under en konsert på Operataket.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den voldsomme populariteten følger stjernene hjem til den lille bygda Trofors i Nordland.

– Det har vært noen spesielle situasjoner. I august var det noen som la seg i telt med foreldre i nærheten av der vi bor. Biler har kjørt fram og tilbake og tatt bilder gjennom bilvinduet. Og i sommerferien var det en del turister som bodde på campingplassen i flere dager, i håp om å få et lite glimt.

Ikke sjeldent dukker det fans opp på døra med gaver. Spesielt i skoleferier. Med store, forhåpningsfulle øyne er det ikke så enkelt å avvise de små som banker på.

– Det er selvsagt hyggelig, men når guttene er hjemme trenger de privatliv. Det er også fordelen med å bo på et lite sted. Guttene kan ta syklene og dra til kunstgressbanen, uten at jeg og Kjell Erik trenger å være bekymret.

Får 20–50 telefoner om dagen

Rahim Delal på spisestedet Trixie i Trofors

Rahim Delal på spisestedet Trixie i Trofors får flere telefoner om Marcus & Martinus enn bestillinger på mat.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK

Hjembygda gjør så godt de kan for å verne om guttene. Å få tak i adresse eller telefonnummer fra de lokale er ingen enkel sak.

– Vi får daglig telefoner fra ungdom, spesielt jenter, som spør etter telefonnummeret deres. Det er faktisk flere slike henvendelser enn bestilling på mat, sier Rahim Delal på spisestedet Trixie i Trofors – lokalisert like ved E6.

Det varierer en del fra dag til dag, men på det meste kan det være så mye som 50 telefoner. Fra Delal og kollegene hans får innringerne likevel vite lite.

– De trenger litt fred når de er hjemme. Selfier, bilder og slikt kan man heller ta på konsert.

– Trenger en trygg havn

Elever ved Grane barne og ungdomsskole

Elever i klassen forteller at de ikke gir bort adresse eller nummer til fans som spør. – Alle i klassen er enige om å skjerme deres privatliv.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK

NRK har snakket med både rektor ved skolen de går på, medelever og ordfører. Kunder og betjening ved lokalbutikken. Alle forteller det samme: Hele bygda slår ring om Marcus og Martinus, slik at de kan leve et normalt liv når de er hjemme.

– Her skal de ha en trygg havn å komme hjem til, og spille fotball uten at store folkemasser samler seg rundt, sier ordfører Bjørn Ivar Lamo.

Både de i kommunen og personalet ved skolen får mange telefoner, spesielt i friminuttene.

– Det hender rett som det er at fans ringer og skal ha tak i dem i skoletida. Da svarer vi pent at de ikke kan ta imot private telefoner, sier rektor Marit Granmo, som selv har reist til Oslo for å overvære en av konsertene lørdag.

Ordfører Bjørn Ivar Lamo

– Denne T-skjorta brukte jeg da de var med på Melodi Grand Prix Junior, sier ordfører Bjørn Ivar Lamo.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK
Nyhetssending på nett i Nord-Norge

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

    Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

    Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

    En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.