NRK Meny
Normal

– Det er som å bo på en øde øy

Ekstremværet får konsekvenser for befolkningen i Lurøy i Nordland. Statens vegvesen håper å få åpnet de fleste veiene i løpet av dagen.

Uvær stenger veien i Lurøy

STENGT: Befolkningen i Lurøy rammes av ekstremværet. Her ved Kvina i Lurøy har det gått ras over veien.

Foto: Jim Hopaneng

Uvær i Lurøy i Nordland

ISOLERT: Her ved Kvina i Lurøy har det gått mange ras det siste døgnet.

Foto: Jim Hopaneng

Det har vært en travel start på uken for både brannmannskap og politi som følge av ekstremværet «Mons». Frem til torsdag morgen venter meteorologene ytterligere 40 til 100 millimeter nedbør i Namdalen, Helgeland, Sør-Salten og på Saltfjellet.

Uværet har fått konsekvenser for befolkningen i Lurøy. Snøras førte nemlig til at fylkesveg 17 måtte stenges på flere steder mellom Nesna og Gildeskål i går. Det medførte blant at befolkningen i kommunen ble helt uten veiforbindelse til omverdenen.

– Det ble satt opp ferge, men den hjelper ikke alle. På grunn av ras innenfor kommunegrensa er det en del som ikke kommer seg noen steder, annet enn med båt eller til fots, sa Jim Hopaneng, som bor i Konsvikosen i Lurøy, onsdag formiddag.

Han fortalte at enkelte hadde fått store kostnader på grunn av ombooking av tog- og flybilletter.

– Det er også en bru i Konsvikosen som har fått hard medfart i uværet. Der er fundamentet på tur å gli ut. Forsvinner den, blir den å ramme 500-600 personer. Da blir eneste transportmulighet båt.

Åpner veiene

Kjell Skjerve

Avdelingsdirektør Kjell Skjerve i Statens vegvesen i Nordland forteller at de følger med på veiene.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Avdelingsdirektør Kjell Skjerve i Statens vegvesen i Nordland forteller at de fleste veiene nå er i ferd med å bli åpnet.

– Det er et unntak, og det er veien ut til Tonnes i Lurøy. Der blir det gjort en ny vurdering i løpet av dagen. Men det ser ut til at det meste av veinettet blir åpnet i løpet av dagen.

Skjerve forteller at de vil følge nøye med på veiene det kommende døgnet.

– Vi kan fortsatt få flom og utvasking av enkelte steder. Entreprenørene kommer derfor til å være veldig oppmerksom utover dagen og natta, og vil patruljere de veiene vi er mest engstelige for.

– Hvilke veier er dette?

– Det som blir mest kritisk det neste døgnet, er Helgeland. Det vil si Lurøy, Rødøy og muligens også Gildeskål. Der finner vi også de mest rasutsatte strekningene.

Vått og grått

Vakthavende meteorolog Justyna Wodziczko ved Vervarslinga for Nord-Norge forteller om høye temperaturer, mye vind og en god del nedbør i dag.

– Også morgendagen blir grå og våt med mye vind, sier Wodziczko.

Intensiteten på nedbøren har imidlertid avtatt onsdag formiddag, først i Nord-Trøndelag. Mildvær og mye regn vil likevel fortsatt føre til stigende vannføring, noe som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, ifølge ekstremvarselet.

Rolig natt

Natt til tirsdag fikk politiet inn hele 17 meldinger om trafikkuhell rundt omkring i fylket. I natt har det imidlertid vært rolig, forteller operasjonslederen i Helgeland politidistrikt.

Også brannvesenet forteller om en rolig natt.

– Men i går måtte vi håndtere 10-11 oppdrag, sier Frank Brovold på 110-sentralen til Salten brann, som håndterer områdene Midtre Hålogaland, Salten og Helgeland.

Brovold fortetter at de har måttet pumpe ut en god del vann på eiendommer hos både private og bedrifter.

– Vi gruer oss litt til dagen i dag. Etter hva jeg forstår, kan det komme enda mer nedbør i dag. Vi har høynet beredskapen, og er forberedt.