NRK Meny
Normal

«Mons» gir skred, strømbrudd og flom

Stigende temperaturer og kraftig regnvær over Nordland og Trøndelag har ført til vanskelige kjøreforhold, oversvømmelser og skred i Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten det siste døgnet, og mer vil det bli, sier hydrologen.

stengt vei

Vanskelige kjøreforhold på Fylkesvei 759 sør for Vegmo i Nord-Trøndelag onsdag morgen.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Grong sentrum

Vannet stiger og skaper vanskelige kjøreforhold flere steder i Trøndelag. Dette bildet er fra Grong sentrum på tirsdag.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Det ventes store nedbørsmengder i dag og på torsdag. Mildt vær gjør at nedbøren vil falle som regn og vil medføre snøsmelting der det ligger snø. Bratte skråninger og områder langs bekker og elver med stor vannføring er spesielt utsatt.

– Det blir spennende å se hva som skjer videre når regnet setter inn på nytt. Det har ikke regnet så mye i natt, men utover dagen vil det komme betydelig mye mer og temperaturen vil stige og snøsmelting vil tilta igjen, sier vakthavende hydrolog ved Norges Vassdrag og Energidirektorat, Elin Langsholt, til NRK.

Jordskred og strømbrudd i Trøndelag

Det har gått flere skred i Trøndelagsfylket som følge av nedbøren.

Ved 04.30- tiden natt til i dag mottok Vegtrafikksentralen melding om at det hadde gått et steinskred over fylkesvei 714 ved Mjønes i Snillfjord. Veien ble stengt for trafikk på grunn av det store omfanget, men var ved 06.30-tiden ryddet og åpen igjen.

Et lite skred fant også sted fylkesvei 72 i Verdal i Nord-Trøndelag i løpet av natta. Skredet var forholdsvis lite og veien ble raskt ryddet.

Like etter klokken 06.00 gikk et jordras på fylkesveg 530 ved Horvereidvatnet i Nærøy kommune. Det er omkjøring via fylkesveg 532 og 770. Entreprenør er på vei for å rydde veien, opplyser vegtrafikksentralen.

NTE har registrert et strømbrudd ved Horvereidvatnet som følge av raset. Ei høyspentlinje har falt ned og seks kunder er berørt.

– Vi venter på at det blir lyst slik at vi får komme inn i området som foreløpig er stengt. Vi regner med at det blir ordnet opp ganske fort, sier Guttorm Haugan, pressekontakt i NTE, til NRK.

Flere stengte veier i Finnmark og Troms

Store vannmengder på veien i Fauske i Nordland

Riksvei 80 ved Kistrand i Fauske kommune i Nordland måtte i går formiddag stenges mens Vegvesenet arbeidet med å holde vannmengdene unna veibanen.

Foto: Ola Helness / NRK

Flere strekninger er stengt på grunn av uvær i Troms og Finnmark, mens andre har redusert fremkommelighet.

Strekningene i Finnmark som er stengt på grunn av uværet er:

Fylkesvei 888, strekning Bekkarfjord - Hopseidet
E69, strekningen Skipsfjordhøgda bom - Skarsvåg
E69, strekningen Hønsa - Repvåg
E69, strekningen Repvåg - Nordkapptunnelen
Fylkesvei 156, Gjesværkrysset - Gjesvær
Fylkesvei 889, Snefjord - Havøysund

Fergesambandet mellom Øksfjord og Hasvik er innstilt på grunn uvær.

Få oppdateringer på biltrafikken i Finnmark her: NRK Trafikk – trafikken der du er i hele Norge

Rasfare i Troms

I Troms meldes det om snø- og isdekke i store deler av fylket. Enkelte veier er også stengt på grunn av snøras eller rasfare.

Fylkesvei 862, strekning Senjahopen - Mefjordaksla
Fylkesvei 349, strekning Nikkeby - Hellnes
Fylkesvei 286, Brokskardet, på strekningen Mestervik - Nyvoll

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Masse regn i Namsos

Mye regn i Namsos tirsdag.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Vær oppmerksom

Klokken 08.15 er E6 ved Snåsakroa i Nord-Trøndelag sperret på grunn av snøras. Ei gravemaskin er på stedet for å holde veien åpen og det er dermed mulig å passere. Vann og snø på vegen gjør at det ikke er kjørbart for mindre biler.

brøyter

E6 ved Snåsakroa i Nord-Trøndelag ble onsdag sperret på grunn av snøras.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det er størst fare for skred i Nord-Trøndelag og i Nordland på nyttårsaften. Ni steder i Trøndelag har fått det nest høyeste aktsomhetsnivået av varsom.no, noe som betyr at det ventes flere store og små jordskred og/eller sørpeskred på de utsatte områdene.

Meteorologene oppfordrer innbyggere på disse stedene til å være oppmerksom og å følge oppfordringer fra myndighetene. Forebyggende tiltak som rensing av dreneringsveier bør også utføres.

Stor fare for flom

Foreløpig har åtte steder i Nord-Trøndelag det nest høyeste aktsomhetsnivået for flom onsdag og torsdag. Det vil si at det kan komme vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader. Dette gjelder stedene Fosnes, Grong, Høylandet, Namsos, Namsskogan, Nærøy, Overhalla og Røyrvik.

Intensiteten på nedbøren vil imidlertid begynne å avta fra onsdag formiddag, først i sør. Men mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til fortsatt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder.

Meteorologene melder at det vil komme 40 til 100 millimeter nedbør i dag og natt til første januar, og at ytre strøk av Helgeland er mest utsatt.

Vær i Grong

Statens vegvesen advarer mot glatte veger flere steder på grunn av mildvær.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Regnet har også ført til at blant annet Meråker Alpinsenter må stenge i to dager.

– Fem varmegrader og regn har tatt knekken på føret og vannet har tatt overhånd, skriver senteret på sin Facebook-side.

Også fylkesvei 52 ved Uggdalsåsen i Åfjord i Sør-Trøndelag er stengt på grunn av oversvømmelse, det opplyser Statens vegvesen.

Flom i Namsen

Nedbørsmengden kombinert med snøsmelting har også gitt flom i nedre del av Namsen i Namdalen i Nord-Trøndelag.

– Oversvømmelsen kan skyldes ispropper som løsner, sier vakthavende hydrolog ved Norges Vassdrag og Energidirektorat, Erik Holmqvist, til NRK.

Det er fortsatt stigende vannføring i øvre del av namsen, men ifølge Holmqvist kommer elva til å roe seg nå som det meste av nedbøren er over.

– Det vil nok bli flere slike hendelser utover dagen, men det vil bedre seg når regnet avtar, sier han.

Del dine værbilder med oss

Står du fast på en stengt vei, har du med barna ut i regnet, har et ras gått ved siden av huset ditt? Vi vil gjerne se hvordan værforholdene er der du bor, og hvordan ekstremværet «Mons» herjer.

Send oss bilder, video eller opplysninger om trafikken via vår tipsportal.

SMS/MMS: 03030
E-post: 03030@nrk.no
Telefon: 03030

Innsendte bilder/video kan bli brukt i alle NRK-medier. Tips behandles etter pressens etiske normer, nedfelt i Vær Varsom-plakaten.

Saken oppdateres fortløpende med trafikk-, flom, ras og nedbørsmeldinger.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.