NRK Meny
Normal

Røde Kors:– Dårlig vær gir færre ulykker

Røde Kors er godt fornøyd med dårlig påskevær i Nord-Norge.

Røde Kors

Dette bildet viser mannskaper i et av Røde Kors hjelpekorps. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Frank Nygård / NRK

Snøskredfare til tross: Røde Kors har så langt hatt en rolig påske i Nordland. Aimee Larsen ved Røde Kors hjelpekorps i Nordland tror de kan takke dårlig påskevær.

– Påsken så langt har vært ganske så preget av været. Vi tror de som er ute å går ikke går så langt eller sitter hjemme på hyttene. Vi får også melding om at der det er snø er det mye aktivitet, men det er ikke nødvendigvis slik at folk beveger seg så langt, sier Larsen.

Mer dramatikk i sør

Så langt i år har Røde Kors i Nordland hatt syv oppdrag.

– Alle har vært henteoppdrag med kjent adresse. Den største forskjellen fra tidligere år er at vi bestandig har hatt aksjoner som har vært mer krevende, som å lete etter folk som blir borte i fjellet eller som går seg bort og ikke vet hvor de er, sier Larsen.

I Sør-Norge har bergingsmannskapene hatt en travlere påske.

– Sørpå har de endel andre typer aksjoner enn det vi ser her i nord. De har ofte vakt i store skianlegg og har derfor endel andre typer skader. I tillegg har de hatt leteaksjoner som vi ikke har hatt i Nordland, sier Larsen.

Beredskap overalt

Hun forteller at hjelpekorpsene i Nordland alle sammen er i beredskap.

– I områdene med mye snø ligger korpsene ute på hytter i fjellet. De har med seg søkeutstyr i tilfellet det skulle gå skred. På steder det ikke er mye snø, som Lofoten og i Vesterålen har korpsene hjemmevakt, sier Larsen.

Selv om skredfaren nå er redusert ifølge varsom.no følger hjelpekorpsene med på utviklingen.

– Vi følger med på værmeldinga og ser på temperaturer og snøforhold. De meldingene vi har fått fra korpsene som er ute i fjellet er at det er mye fuktig snø som fryser om kvelden og tiner dagen etter. Dersom det kommer mye nysnø og vind og godt vær etterpå. Det er vel kanskje da vi kan få skumle situasjoner, sier Larsen.

Hun har en klar oppfordring til folk som er i fjellet:

– Oppfordringen er å planlegge turer etter vær og føre. Dersom det blir godt vær etter stort snøfall er det lurt å vente en dag eller to før man tar en topptur for å kjøre i puddersnø for eksempel.