NRK Meny
Normal

– Bekymret for at det kan være noe galt med utstyret

Nordlandsykehuset har varslet politiet etter at det gikk alvorlig galt under tre operasjoner ved dagkirurgisk avdeling i Bodø. En av tingene som nå undersøkes, er om det er noe galt med utstyret på den aktuelle operasjonsstuen.

Nordlandssykehuset

En person skal ha dødd under en rutineoperasjon ved Nordlandssykehuset.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Den siste måneden har Nordlandssykehuset hatt inntil tre uønskede pasienthendelser i forbindelse med likeartede, dagkirurgiske inngrep.

Strand

Paul Martin Strand, administrerende direktør ved Nordlandssykehuset.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Ifølge opplysninger Avisa Nordland har fått, døde en av pasientene av uforklarlig hjertestans under et inngrep. I de to andre tilfellene har det oppstått komplikasjoner, og ifølge avisens kilder ble en annen pasient fløyet til Universitetssykehuset i Tromsø etter å ha fått hjertestans på operasjonsbordet.

Sykehuset har varslet Statens helsetilsyn, politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om saken.

– Er dere bekymret for at det er noe galt med utstyret dere bruker?

– Ja, vi er bekymret også for det. Men vi ønsker ikke låse oss i et spor. Vi har derfor bedt om bistand fra DSB som er sentral med tanke på å finne ut av eventuelle utstyrsfeil, sier administrerende direktør Paul Martin Strand ved Nordlandssykehuset.

– Knytter seg til et rutinemessig inngrep

Sykehuset ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilken type inngrep det er snakk om og hvilke konsekvenser hendelsene har fått for pasientene, men sier til NRK at dette skjedde under narkose. Operasjonene innbefatter ikke bruk av kniv. Sykehuset har utelukket at de uønskede hendelsene har noe med oksygentilførselen å gjøre.

– Dette knytter seg til en bestemt rutinemessig inngrep, som vi har en 50–60 av i året. Disse inngrepene kommer vi ikke til å foreta videre før vi har visshet i hva som har skjedd, sier Strand.

Strand forteller at Bodø har et helt nytt dagkirurgisk operasjonsmiljø, med et år gamle operasjonsstuer. Noe av utstyret er fire til fem år gammelt, men veldig mye er nytt.

Pasienter som har vært til dagkirurgisk behandling tidligere trenger ikke være redde for at dette angår dem, da forholdet ville blitt oppdaget umiddelbart.

Vil tas i bruk igjen

Alle seks operasjonsstuene på dagkirurgisk avdeling ble stengt, nå er det bare en som fortsatt er stengt.

Ifølge Nordlandssykehuset er politiet ferdig med sine undersøkelser der, og den vil bli klargjort, men det er uklart når den blir tatt i bruk igjen. Operasjoner ved avdelinga har blitt utsatt som følge av dette.

Fokus på pasientsikkerhet

Strand tror fokuset på pasientsikkerhet kan være en årsak til at Nordlandssykehuset har kunnet sette tre uønskede pasienthendelser i sammenheng.

– Vi hadde en svært alvorlig sak i 2010. Siden den gang har vi hatt et veldig stort fokus på pasientsikkerhet, og dette fokuset har vært noe av det viktigste satsingsområdet vi har hatt i de årene som har gått.

Man kan ikke utelukke at det er arbeidet med pasientsikkerhet som har gjort at vi har fanget opp disse observasjonene. Disse tre hendelsene er koblet sammen av oss, og det er ikke sikkert at de skal kobles sammen.

Paul Martin Strand
Paul Martin Strand intervjuet av NRK Nordland tirsdag.

Paul Martin Strand intervjuet av NRK Nordland tirsdag.