NRK Meny
Normal

– I verste fall kan julegaven bli tatt fra deg i sikkerhetskontrollen

Hvert år må mange flypassasjerer legge igjen julegavene sine på flyplassen.

Julegavene kan bli inndratt i sikkerhetskontrollen

Julie Andreassen hadde forberedt seg godt da hun skulle fly fra Bodø i dag. – Jeg har bare myke pakker i håndbagasjen, og fikk alt igjennom sikkerhetskontrollen, sier hun fornøyd.

Hver jul utspilles hjerteskjærende scener i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser, når Securitasvaktene finner «ulovlige» julegaver i passasjerenes håndbagasje og beslaglegger sakene.

– Det er kjedelig. Vi ønsker jo at overraskelsen skal komme under juletreet og ikke i sikkerhetskontrollen, sier assisterende lufthavnsjef Roger Henriksen ved Bodø lufthavn.

Hver dag nå før jul blir flypassasjerer stoppet med innpakkede gaver som viser seg å inneholde ulovlige gjenstander, kremkaker, gaveesker med spekemat som inneholder kniv og bær som var frossen da reisen startet, men som underveis har blitt flytende væske – og dermed ulovlig å ta med seg.

– Vi opplever at reisende ikke kan redegjøre for hva som er innpakket i gaven, og at vårt sikkerhetspersonell dermed må åpne gaven i sikkerhetskontrollen, og i verste fall la den ligge igjen, sier Henriksen til NRK.

– Vær tidlig ute

Fredag 19. desember er julens største reisedag og Avinor anbefaler flypassasjerene om å være ekstra tidlig ute – minst en time før flyet går.

– Erfaringsmessig tar det tid gjennom sikkerhetskontrollen på slike dager. Derfor anbefaler vi passasjernes om å ikke ta med innpakkede gaver i håndbagasjen. Dersom du får spørsmål om hva som er i pakken, skal du kunne svare. Er det en gave til deg selv det ikke sikkert du vet det, og da må den dessverre åpnes. Det kan fort bli kjedelig, sier assisterende lufthavnsjef Roger Henriksen ved Bodø lufthavn.

Dersom det viser seg at du får en Leatherman-kniv i julegave fra onkel Kåre, har du mulighet til å ta den med deg og legge den hos serviceavdelingen på flyplassen til du kommer tilbake.

Sikkerhetssjef Håvard Breivik ved Bodø lufthavn har et førjulsønske til alle som skal ut å reise de nærmeste dagene.

– Legg gaver i innsjekket bagasje

– Skal du ta med innpakkede gaver i håndbagasjen du ikke vet hva inneholder, tar du en risiko. Kanskje inneholder pakken en kniv, alkohol eller parfyme. Vi anbefaler å legge alle gaver i kofferten du sjekker inn. Det er den beste måten å sikre at du får med deg gaven trygt hjem til jul.

(artikkelen fortsetter under)

Kake gjennom sikkerhetskontrollen

En av disse får du ikke med deg i håndbagasjen når du skal hjem til jul.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

NRK har med seg en kremkake og en pose smultringer på flyet. Bare en av dem kommer gjennom sikkerhetskontrollen.

– Mat er i utgangspunktet lov, så lenge den ikke regnes som flytende. Smultringer er lov å ha med seg som mat under reisen i flyet. Kremkake er smørbart så det er ikke greit. Kaker med fyll står på listen over hva som ikke er tillatt å ta med om bord, sier Breivik.