15 millioner kroner til slaget om Narvik-film: – Noe helt annet enn «gutta på skauen»

Et viktig skritt er tatt for å sikre resten av finansieringen til filmprosjektet med en prislapp på 63 millioner kroner. – Et være eller ikke være for prosjektet.

Klikk deg videre i bildeserien for å se flere historiske bilder fra Narvik i 1940.

Slaget om Narvik kan nå for første gang skal skildres på kinolerretene. Det ble klart da Norsk filminstitutt i dag offentliggjorde tilskuddet gjennom en støtteordning for filmer med stort publikumspotensial.

– Det gjør at vi nå vet at vi greier å få på plass resten av finansieringen. Filmen har et samlet budsjett på 63 millioner, og i dag sikret vi de 15 første, sier en fornøyd produsent Trond Eliassen i Storyline NOR.

Dermed har de gått seirende ut av konkurranse med mange andre aktører.

Det er Nordisk Film og Tom Vidar Karlsen og Trond Eliassen i det Bodø-baserte produksjonsselskapet Storyline Nor som står bak den planlagte filmen. Men det er ikke første gang slaget om Narvik er skildret i andre medier.

I fjor lanserte spillprodusenten Electronic Arts førstepersonsspillet Battlefield V som har deler av oppdragene i enspiller- og flerspillerdelen lagt til nettopp Narvik.

Satser på film, men utelukker ikke serie

Nordisk Film er også med på å støtte prosjektet, hvor Eliassen sier det er vilje til å satse på prosjektet.

– Videre kan vi nå henvende oss til distributører som tv-kanaler eller strømmetjenester.

En periode var det snakk om at dette skulle bli en tv-serie, men ...

Trond Eliassen og Tom Vidar Karlsen

Trond Eliassen og Tom Vidar Karlsen i Storyline NOR er strålende fornøyd med tildelingen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Nå ser vi at vi har scoret en innertier på filmen, men samtidig er det så mye innhold i historien at vi ikke greier å få plass til dette i en film. Det er mer enn nok stoff til en spennende tv-serie, så det håper vi å få til, sier han.

Prosjektet har vært planlagt i en årrekke, men med finansiering fra Norsk Filminstitutt tar de et solid skritt nærmere realisering.

– Noe helt annet enn gutta på skauen

– Dette handler jo om sivilsamfunnet som på en måte ble innesluttet i infernoet av internasjonale soldater som møttes i krig. Vi ønsker å se det fra sivilistenes side og samtidig være med på de dramatiske krigshandlingene i fjellene rundt Narvik, sier han.

Han forteller at det har vært vanskelig å få med seg engelskmenn på laget, men de har hatt stor interesse fra Polen og Frankrike.

– Men dette kommer vi til å jobbe videre med, sier han.

Eliassen kan ikke love når filmen dukker opp på lerretet, men han lover at det vil bli en bra film.

– Vi vil komme i gang relativt raskt, men det er selvfølgelig en del millioner som skal på plass, men til høsten og vinteren vil vi nok ha konkrete planer, sier han.

Er det plass til mer om krigen?

– Ja, det synes jeg. Det har aldri vært laget film om kamphandlingene i Narvik, merkelig nok. Det er det største som skjedde på norsk jord under krigen, den største krigshandlingen i skandinavisk historie, dette er noe helt annet enn gutta på skauen for å si det slik.

– Fremdeles stor interesse for norsk krigshistorie

Ifølge mangeårig filmkritiker i NRK, Birger Vestmo betyr bevilgningen et være eller ikke være for prosjektet.

– Uten denne støtten kommer man sjelden noen vei. Disse millionene er et være eller ikke være for denne filmen, sier han.

Vestmo mener det i høyeste grad er plass til nok en film i denne tematikken.

Birger Vestmo

Birger Vestmo mener bevilgningen er et være eller ikke være for filmprosjektet.

Foto: Nyhetsspiller

– Det er ingen ting som tilsier at interessen for norsk krigshistorie er dalende. Ser vi på publikumstallene til Max Manus og Kongens Nei er dette utvilsomt noe som fremdeles engasjerer det norske kinopublikummet, mener Vestmo.

Han tror at resultatet vil kunne blie spektakulært sett i lys av utviklingen innen arbeid med spesialeffekter i Norge de ti siste årene.

– Strålende nyheter

Også fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) mener dette er et viktig steg på veien å utvikle kulturnæringene landsdelen

– Dette er strålende nyheter og flytter oss et steg nærmere målet om få fortalt en viktig del av norsk krigshistorie, som for mange ikke har vært så kjent, sier han.

Nordland fylkeskommune har tidligere bevilget én million kroner til filmprosjektet.