NRK Meny
Normal

14 personer pågrepet på cruiseskip i Bodø

14 personer ble torsdag morgen pågrepet av politiet på det tidligere hurtigruteskipet MS «Nordstjernen» i Bodø. Årsaken er mistanke om brudd på utlendingsloven.

MS Nordstjernen til kai i Bodø

Her ligger «Nordstjernen» til kai i Bodø.

Foto: Josef Benoni Tveit / NRK

Aksjonen skjedde på kaia i Bodø sentrum, skriver Avisa Nordland.

– Vi har i dag pågrepet 14 personer med mistanke om brudd på utlendingsloven. Saken er under etterforskning og vi vil avhøre de pågrepne i løpet av dagen, politiadvokat Charlotte Ringkjøb i Nordland politidistrikt til NRK.

Charlotte Marie Rinkjøb

Politiadvokat Charlotte Ringkjøb i Nordland politidistrikt

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Ringkjøb forteller at det er statsborgere fra flere land blant de pågrepne.

– Hva skjer videre nå?

– Vi vil gjennomføre avhørene fortløpende og så vil etterforskningen vise hva politiet beslutter å gjøre.

Seilte med Hurtigrute-passasjerer

Skipet fra 1956 - og som kan ta 290 passasjerer - kom til Bodø fra Tromsø onsdag.

Hurtigruten solgte «Nordstjernen» i 2012, men har leid skipet tilbake ved enkelte anledninger til cruiseturer til Svalbard og andre korte cruiseturer langs norskekysten med skiturister.

Den seneste turen fra Tromsø var også i regi av Hurtigruten. På sine egne nettsider reklamerer Hurtigruten for at nostalgiske «Nordstjernen» tar med skiturister til noen av de beste og hemmelige ski-stedene i Nord-Norge.

– Det stemmer at vi har leid skip og mannskap. Den siste uken har skipet seilt to korte turer med passasjerer fra Hurtigruten. Planen er at Hurtigruten skal leie skipet igjen om to uker, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NRK.

MS Nordstjernen til kai i Bodø

17. mars 2012 la «Nordstjernen» ut på si siste reise som hurtigrute. Da var den selskapets eldste hurtigrute i drift.

Foto: Josef Benoni Tveit / NRK

Ingen passasjerer om bord

Han understreker at skipet per nå ikke har noe med Hurtigruten å gjøre og at det ikke er noen passasjerer om bord.

– Jeg vil også understreke at Hurtigruten har mange hundre underleverandører, og uansett hva de leverer forventer vi at de følger norsk lov og norske lønns- og arbeidsvilkår. Det er et absolutt krav, fortsetter Ege.

Han forteller at det er Vestland Marine som i dag eier skipet.

– Har fått norsk lønn

NRK har vært i kontakt med Jarle Rasmussen som eier rederiet som er basert i Bergen. Han forteller at samtlige av de 14 som er pågrepet er fra Filippinene. Det øvrige mannskapet består at polakker, litauere og noen nordmenn.

Rasmussen mener pågripelsene skyldes mangel på arbeidstillatelse og oppholdstillatelse, men at dette er en misforståelse.

– Det er uklarheter omkring arbeidstillatelse for mannskap utenfor EU og Schengen. Men dersom vi har gjort en feil, så skal vi rette opp i det.

Ifølge Rasmussen ankom skipet Bodø under det såkalte NIS-registeret den 29. mars.

– Men fra 30. mars har skipet seilt under NOR-registeret, med norsk tariff og norske arbeidsvilkår, understreker Rasmussen.

Norsk dokumentar. MS "Nordstjernen" var den eldste hurtigruta i Norge da hun i mars 2012 gikk sin aller siste tur mellom Kirkenes og Bergen. Folk fra inn- og utland fulgte henne på den siste reisa. Et vemodig farvel med en gammel dame fra alle de som elsket henne langs kysten.

Saken oppdateres