Hopp til innhold

- Omdømmet er svekket

Oljeutslippene og bråket rundt oljeletingen i nord passer ikke sammen med oljebransjens forestilling om "null-utslipp", mener oljeforsker.

Opprenskning etter Statfjord A-utslipp, fartøyet Havila Troll

UTSLIPP: Opprenskning etter Statfjord A-utslipp, fartøyet Havila Troll.

Foto: Nis Refner, Danmarks Radio

- Oljenæringa har brukt mye tid og penger på å vise at de ikke er til fare for omgivelsene sine. Nå er de på vei inn i et ekstremt sårbart område utenfor Lofoten og Vesterålen. Da er det skadelig for omdømmet når det blir så mye bråk rundt aktiviteten deres.

Det mener oljeforsker, Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo.

Millioner på omdømmebygging

De siste åra har oljenæringa brukt over hundre millioner kroner på å bygge opp et positivt omdømme og troverdighet i at selskapene tar miljøet på alvor.

Les: Bedre miljørykte kostet 100.000.000

I helga ble 1200 kubikkmeter oljeholdig vann pumpa på havet da det oppstod en lekkasje med fare for eksplosjon ved Statfjord A plattformen i Nordsjøen.

Les: 156 personer evakuert etter oljelekkasje

- Oljebransjen vil helt sikkert si at dette er et gammelt felt, at det er gammel teknologi og at de nye feltene vil bli sikrere. Men selv om dette er gamle felt, betyr jo ikke det at de ikke kan moderniseres, sier Ryggvik.

Bråk også i nord

Det er mindre en et halvt år siden 4400 kubikkmeter olje lakk ut ved den samme plattformen.

- Dette passer dårlig med forestillingen om en "null-utslipps-virksomhet" som oljenæringa har brukt millioner på å skape, mener Ryggvik.

For tiden pågår det svært omstridte seismiske undersøkelser utenfor Lofoten og Vesterålen. Fiskere og miljøorganisasjoner står steilt imot Oljedirektoratet som gjennomfører oljekartlegging i området.

Les: Seismikk til namsretten

- Uheldig for Lofoten-boring

Havområdet Lofoten og Vesterålen er fiskerikt og svært sårbart. Det forventes også å være det rikeste området som ennå ikke er åpnet for oljevirksomhet.

- At utslippet i Nordsjøen kom samtidig med bråket rundt de seismiske undersøkelsen her er ekstra uheldig innrømmer, direktør i Lofoten og Vesterålen Petro, Ørjan Robertsen.

Han leder en av organisasjonene som jobber for økt oljevirksomhet i Nordland.

- Enhver negativ hendelse vil jo få konsekvenser for omdømmet og når man får flere slike hendelser etter hverandre er det klart det ikke er bra, sier Robertsen til NRK.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen, kart

Nordland VI og VII er stengt for oljeleboring fram til 2010/2011, men skal undersøkes med et seismikkskip.

Foto: Grafikk: NRK / NRK