Hopp til innhold

- Pressen bør lære av kirurgisaken

Nordland legeforening mener norsk presse bør lære av kirurgisaken i Bodø.

Operasjon (Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Foto: colourbox.com

– Mediene var som en ulveflokk som væra blod, og da sprang alle i samme retning, sier leder i Nordland legeforening, Margit Steinholt.

Hun mener at rapporten fra Helsetilsynet underbygger at det var galt av norsk presse å offentliggjøre navn og bilde av kirurgene som var involvert i saken.

Les også:

– Grov forhåndsdømming

Onsdag kom rapporten der Nordlandssykehuset får kraftig kritikk, mens legen som opererte henne "frikjennes". Nordlandssykehuset brøt spesialisthelsetjenesteloven ved en rekke kreftoperasjoner i perioden 2004-2010.

Helsetilsynet mener de to utenlandske legene som utførte 11 av 16 kreftoperasjoner i strid med Helse Nords rutiner ikke kan stilles til ansvar.

– Jeg tror at media må tenke slik de gjør i kriminalsaker, nemlig at folk er uskyldige inntil de har blitt dømt. Her har det vært en grov forhåndsdømming som har fått store konsekvenser både for legene og familiene deres, sier Steinholt.

Uenig

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Både NRK, VG og Avisa Nordland offentliggjorde navn og bilde av de to legene, men ingen av mediene ble dømt i Pressens faglige utvalg.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund er uenig med Steinholt og mener det er feil å si at de to kirurgene ble forhåndsdømt.

– Forhåndsdom betyr jo at man fremstiller noe som et faktum, som noe som ennå ikke er en kjensgjerning. Her visste og understreket mediene at denne saken ikke var ferdigbehandlet og skulle granskes av Helsetilsynet, som den nå har blitt gjort, sier Kokkvold.

Les også:

– Må tåle kritikk

Kokkvold sier personer i betrodde stillinger må akseptere at offentligheten får kjennskap til at de er innblandet i klanderverdige forhold.

– Det utvalget sa, var at man som lege har tillit og ansvar som innebærer at man må tåle et kritisk søkelys når man er involvert i saker som dette.