- Galt å sparke ut Bastesen

Kystpartiet daler på meningsmålingene, og Thor Tøllefsen i Kystpartiet i Troms ønsker seg tilbake til partiets storhetstid. - Bastesen skulle vært med oss nå, sier han.

Steinar Bastesen vil på Stortinget for tverrpolitisk liste

KLAR TIL KAMP: I mars samlet Steinar Bastesen inn underskrifter i Glasshuset i Bodø slik at Tverrpolitiske Folkevalgte, kan stille liste i Nordland.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

- Kystpartiet burde ha beholdt Steinar Bastesen , og ekslusjonen av den tidligere partiformannen har skadet partiet i årets valgkamp, mener Thor Tøllefsen, som var Kystpartiets stortingskandidat i Troms i 2001 og 2005.

Bastesen satt to perioder på Stortinget, men under årets valgkamp har partiet slitt tungt.

- Steinar skulle vært med oss nå. Jeg mener det var galt å sparke han ut. Men jeg innser at det er lite vi kan gjøre med det nå. Vi må heller se framover, og arbeide videre med å bygge opp partiet igjen slik at det blir en del av det politiske kartet igjen, sier Tøllefsen.

For fire år siden var partiets oppslutning på 8,6 prosent i Troms. Nå er den nede i under to prosent.

- Mye av forklaringen ligger i uroen vi hadde rundt partiet da Steinar Bastesen ble ekskludert, sier Tøllefsen.

Han vil ikke være med på at Kystpartiet har utspilt sin rolle i norsk politikk.

- Partiet skal leve videre og vi skal arbeide oss oppover som et distriktsparti som tar distriktene og Nord-Norge på alvor. Dersom vi ikke får noen av våre kandidater inn på Stortinget i år, vil vi brette opp ermene og se videre på kommunevalget om to år, sier Tøllefsen.

Savner Bastesen

Stortingskandidat for Kystpartiet i Nordland, Kjell Ivar Vestå avviser at fraværet av Steinar Bastesen er grunnen til at Kystpartiet har fått så liten oppslutning på meningsmålinger før valget. Vestå sier at selv om han savner den tidligere partilederen, er ikke dette er grunnen til motgangen i valgkampen.

- Jeg skal være ærlig å si at jeg savner Steinar Bastesen. Det var han som dro meg sentralt inn i partiet. Men hovedgrunnen til at ikke når fram er - til tross for at vi er et riskdekkende parti - er at vi ikke får slippe til til i riksdekkende media. Det beklager jeg, sier Vestå.

Miniparti

Kjell Ivar Vestå, leder i Kystpartiet

Kjell Ivar Vestå, leder i Kystpartiet.

Kystpartiet har aldri vært stort, og med dagens 800 betalende medlemmer er det trolig det minste partiet som stiller liste i alle fylker. Halvparten av medlemmene befinner seg i Troms og Nordland.

Selskinnsvest og spetakkel

Steinar Bastesen kom inn i norsk rikspolitikk med selskinnsvest og mye rabalder. Etter en årelang kamp for å få gjenopptatt norsk vågehvalfangst var han et svært kjent navn, nærmest sitt eget varemerke.

Han sikret seg stortingsplass uten problemer i 1997.

Les også: Kystpartiet: - Vi er like FrP

Han dannet Kystpartiet to år senere. I 2001 ble han rammet av en hjerneblødning. Han kom seg etter operasjon og rekonvalesens, men under sykdomsperioden skjedde ting i Kystpartiet. I partiet mente man at Bastesen i lang tid hadde skadd partiets omdømme gjennom uttalelser til mediene, samt opptrådt illojalt. Konflikten endte med at svært profilerte partilederen ble utfordret, og kastet fra partiledelsen i 2006.

Comeback

Video nsps_upload_2009_3_18_9_41_11_985.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Bastesen gjør comeback

Nå stiller Bastesen til stortingsvalg på egen hånd for Tverrpolitisk Folkevalgte. Han er klar motstander av olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Hold fingrene av fatet, sier han om petroleumsvirksomhet i de omstridte områdene i Nordland.

Bastesen vil gjerne samarbeide med Krf, Senterpartiet og Venstre.