NRK Meny
Normal

Kystpartiet: - Vi er like FrP

- Vi er like FrP i innvandringsspørsmål, sa Kystpartiets toppkandidat på stortingsvalglista for Nordland, Kjell Ivar Vestå.

Kjell Ivar Vestå, leder i Kystpartiet

MØTTE LESERNE: Kystpartiets toppkandidat Kjell Ivar Vestå møtte leserne på nettmøte i dag. Her måtte han svare på spørsmål om Bastesen, olje, innvandring og fisk.

Foto: Kjell Ivar Vestå / NRK

Under partiutspørringen i NRK Nordland torsdag ettermiddag fikk Vestå spørsmål om hvorfor han mener innvandere står bak så mye av kriminaliteten i Norge, og hvorfor han mener at innvandrere må kunne norsk før de kan få bo permanent i Norge.

- Vi kan ikke ta dette helt bokstavelig og må kunne justere oss i forhold til det som står i programmet, sa Vestå avvepnende, men la til at det eneste som skilte FrP fra Kystpartiet i disse spørsmålene, er at FrP stemte for å godkjenne Schengen-avtalen.

Vetorett og olje

Vestå mener kommunene bør ha siste ord i saker som omhandler vern av areal, men ikke for enhver pris. I partiprogrammet slår Kystpartiet fast at kommunene bør ha vetorett ovenfor departement i vernesaker.

Men nå sier Vestå at myndighetene fortsatt må kunne ha mulighet til å gripe inn.
- Vi går inn i ei tid med ny forvaltningsreform. En naturlig konsekvens er at kommunene får bestemme selv i sin egen hage. Men dette er ikke det samme som at vi gir grønt lys til alt. På noen områder må avgjørelsen tas fra sentralt hold, sier Vestå.

Han mente at en må vurdere flere sider, men han var svært klar på spørsmålet om partiet ville si ja til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen selv om faglige råd sier det er forsvarlig å bore i området.

– Vi sier et klart nei, uansett.

Savnet av Bastesen

Kjell Ivar Vestå, leder i Kystpartiet

Kystpartiets Kjell Ivar Vestå vil ha partiet tilbake til Stortinget.

Vestå, som var sentral som megler i striden om ekskluderinga av partistifter Basetesen, innrømmet i starten av uspørringa at han savnet Bastesen nå som partiet synker på meningsmålingene. Samtidig avviser han at Bastesen er grunnen til at Kystpartiet sliter.

- Hovedgrunnen til det er at vi som et riksdekkende parti ikke slipper til i riksmedia, sier han.

Da Vestå stilte til nettmøte fikk han flere velmenende råd om hvordan partiet skal bli mer synlig.

- Kanskje du burde skaffe deg kasjettlue og selskinnsjakke? foreslo Anne i Bodø.

Hva slags festplagg Vestå drømmer om, og svar på spørsmål om arbeidsplasser, fisk, ekteskapsloven, kriminalitet, lokalsykehus og innvandringspolitikk kan du lese om her:

Slik svarte Kjell Ivar Vestå

Les mer om Kjell Ivar Vestå