NRK Meny
Normal

Vil gi Sverige Nobel-ansvaret

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener nobelkomiteen har vist seg udugelige, og ber Sverige overta ansvaret for fredsprisen.

Bjørnar Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil kaste dagens nobelkomité og la Sverige overta ansvaret for fredsprisen.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Å flytte nobelkomiteen til Sverige hadde vært det lureste for alle parter. Jagland og nobelkomiteen har bevist at de ikke er i stand til å forvalte Nobels testamente, sier Moxnes til NRK.

Han mener Jagland og resten av komiteen bruker nobelprisen som et innenrikspolitisk instrument. Han peker på at komiteen også ga Barack Obama fredsprisen like før USAs opptrapping i Afghanistan i 2009.

– Hvorfor tror du svenskene vil håndtere dette bedre?

– Svenskene klarer å dele ut de andre prisene på en god måte. Det vil i alle fall ikke skade å la dem prøve, for dagens komité har utspilt sin rolle, sier Moxnes.

– Prisen er en fornærmelse

Han mener komiteen bør ha medlemmer med på fred og fredsskapende politikk, og ikke politikere som i dag.

Rødt-lederen spør seg hvilket signal dagens fredspristildeling sender til spanjoler og italienere som kjemper mot EUs harde kuttpolitikk.

– Å gi fredsprisen til EU er absurd. EU har for eksempel sin egen hær som kan operere hvor som helst i verden uten FN-mandat. Denne prisen er en fornærmelse mot alle som slåss for fred og frihet, mener Moxnes.

– Er det ikke viktig å anerkjenne det fredsbevarende arbeidet EU har gjort gjennom de siste 60 årene?

– Man kan godt si at EU kunne fått prisen på slutten av 50-talllet. Men i dag er det mildt sagt merkelsesverdig. Dagens EU utløser og skaper splittelser, og dagens EU har lite å gjøre med å minske stående armeer og skape fredskongresser, slik Nobels testamente sier.